Δυσαρέσκεια Αθήνας για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία

Δυσαρέσκεια Αθήνας για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία

Η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Άγκυρα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Τουρκία και στον απόηχο των αναφορών Ερντογάν περί συμφωνίας για κατασκευή αεροπλανοφόρου.

Όπως τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονσάλες Λάια, τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: «Τα κράτη μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω κοινή θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Οικονόμου: Αυτονόητο ότι τα κράτη μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις του συμβουλίου

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας, τονίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι τα κράτη μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις κρατών μελών της ένωσης με την Τουρκία και την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που εμφανίζει σε σχέση με το διεθνές δίκαιο».

«Όφειλε ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός να λάβει υπόψη του τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σημειώνω ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ισπανία έχει εκφράσει με ανάρτησή του την αντίθεση του, την ενόχλησή του στην εξέλιξη αυτή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συζητήσεις Ερντογάν με Ισπανία για αγορά αεροπλανοφόρου και υποβρυχίου

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του ελπίζει να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία με την Ισπανία, μέσω της αγοράς ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς ενός υποβρυχίου. Υπενθύμισε δε ότι η Τουρκία και η Ισπανία είχαν ήδη συνεργαστεί για την κατασκευή ενός ισπανικού επιθετικού πλοίου.

«Το πρώτο αεροπλανοφόρο δεν ήταν μεγάλης κλίμακας. Συμφωνήσαμε για την κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό. «Και ίσως, να συνάψουμε (συνεργασία) και για ένα υποβρύχιο», συνέχισε.

Ο Ερντογάν και ο Σάντσεθ επέβλεψαν νωρίτερα την υπογραφή έξι συμφωνιών, που καλύπτουν τη συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αντιμετώπιση καταστροφών και τον αθλητισμό.

Ρελάνς σε Σάντσεθ, Ερντογάν από τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος

Υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας Ελλάδας και Κύπρου τάχθηκε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) της Ισπανίας, Πάμπλο Κασάδο, με αφορμή την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Τουρκία και στον απόηχο των αναφορών Ερντογάν περί συμφωνίας για κατασκευή αεροπλανοφόρου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Κασάδο ανέφερε: «μετά το ταξίδι του Σάντσεθ στην Τουρκία, από το PP επαναλαμβάνουμε την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινοτικής πολιτικής ασφάλειας και μετανάστευσης για τις εξωτερικές μας σχέσεις».

Ειδήσεις σήμερα

Συζητήσεις Ερντογάν με Ισπανία για αγορά αεροπλανοφόρου και υποβρυχίου

Ισπανία: Ρελάνς σε Σάντσεθ, Ερντογάν από τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος – Μήνυμα υπέρ της Ελλάδας

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή