Την «κρυφή ψήφο» αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Την «κρυφή ψήφο» αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ

«Κλειδί» η κινητικότητα στην «πίτα» των αναποφάσιστων, ενώ ξεχωριστό κομμάτι αποτελούν οι νέοι ψηφοφόροι

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι αναδεικνύουν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις τον κύριο «Κανένα» σε δεύτερο καταλληλότερο πρωθυπουργό, είναι κατά κανόνα εκείνοι που δεν απαντούν ή δηλώνουν αναποφάσιστοι για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Στην τελευταία έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η «γκρίζα ζώνη» στην πρόθεση ψήφου (Αναποφάσιστοι, Λευκό – Aκυρο, Αποχή, Δ.Α.) καταγράφηκε πως «φιλοξενεί» το 14% των ερωτηθέντων. Ποσοστό που στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν προσεγγιστεί κατάλληλα από τα κόμματα, μπορεί να διαμορφώσει τις τελικές ισορροπίες. Ποια είναι όμως η ακτινογραφία της λεγόμενης «αδιευκρίνιστης ψήφου»; Ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, εξηγεί στην «Κ» πόσο δύσκολο είναι να αποκρυσταλλωθεί η κομματική προέλευση του συγκεκριμένου κοινού με βάση το πώς ψήφισε το 2019, αφού από έρευνα σε έρευνα τα ποσοστά των κομμάτων που είχαν επιλέξει στις προηγούμενες εκλογές παρουσιάζουν αυξομειώσεις.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ανθρώπων της Pulse, περίπου το ένα τρίτο της «γκρίζας ζώνης» φαίνεται να είναι πολίτες που και την προηγούμενη φορά δεν είχαν ψηφίσει ή είχαν προτιμήσει να κρατήσουν μια στάση διαμαρτυρίας. Αξιόλογο είναι και το «μερίδιο» των προερχόμενων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων εντός της «γκρίζας ζώνης», με το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος να δείχνει αυξητική τάση το προηγούμενο διάστημα. Πάντως, οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι μεγαλύτερες από το διπλάσιο του περιθωρίου του στατιστικού σφάλματος για κάθε κόμμα (+/- 6% έως 7%) στη συγκεκριμένη υποανάλυση. Ηλικιακά, οι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν μικρότερη αναλογικά συμμετοχή στην αδιευκρίνιστη ψήφο σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό – το αντίθετο συμβαίνει στις νεαρότερες ηλικίες. Στην κλίμακα «Δεξιά – Αριστερά» αυξάνονται οι απαντήσεις όσων δεν τοποθετούν τον εαυτό τους σε κάποιο σημείο αυτού του «άξονα» και εντάσσονται σε διαφορετικό χώρο.

Ο επαναπατρισμός ή η προσέγγιση του συγκεκριμένου κοινού από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδειχθεί πως είναι μια δύσκολη εξίσωση. Σχεδόν δυόμισι χρόνια και σε συνθήκες επιδημίας, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικούς δημοσκοπικούς πόντους. Οσον αφορά την ταυτότητα των 560.712 ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες το 2019 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, όμως από τη στιγμή που κάποιοι εντάχθηκαν έστω μία φορά στο αντιμνημονιακό ρεύμα της προηγούμενης δεκαετίας, προσδοκίες για να επανακάμψουν υπάρχουν στην Κουμουνδούρου. Το δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η προσέγγιση του κέντρου. Το θολό τοπίο που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ εξαιτίας των εσωκομματικών εκλογών δεν βοηθάει στο να μπορεί να γίνει τουλάχιστον μια προβολή κινήσεων για τις μετέπειτα συνεργασίες.

Επιδίωξη της Κουμουνδούρου, ένα συνολικό αφήγημα για κοινωνικό κράτος, δικαιοσύνη, ισότητα και δημοκρατία.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους βασίζεται στην προγραμματική δουλειά που έχει γίνει. Επιδίωξη είναι να μη δοθεί μια λογιστική προσέγγιση, αλλά μέσω των προτάσεων να συγκροτηθεί ένα συνολικό αφήγημα για το κοινωνικό κράτος, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τη δημοκρατία. Ξεχωριστό κομμάτι αποτελεί η νέα γενιά, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει ειδικές θεματικές ενότητες. Επόμενος σταθμός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι πιθανότατα τα Ιωάννινα, με τις περιοδείες να θυμίζουν έντονα προεκλογική περίοδο. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει όλες οι περιοχές όπου το κόμμα κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες πριν από δύο καλοκαίρια.

Οι πρόσφατες «εκλογικές τάσεις» από το Ινστιτούτο Πουλαντζάς καλύπτουν έρευνες που δημοσιεύθηκαν από τον Αύγουστο έως τα μέσα Νοεμβρίου. Σε σχέση με την «γκρίζα ζώνη», σύμφωνα με τους συντάκτες (Κώστας Πουλάκης, Δανάη Κολτσίδα), οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε αυτή τη δημοσκοπική πίτα φαίνεται «να την εγκαταλείπουν σταδιακά και να ξαναμπαίνουν στο εκλογικό “παιχνίδι”, ενώ στην τρέχουσα περίοδο οι πρώην ψηφοφόροι της Ν.Δ. του 2019 αποτελούν ένα αυξημένο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου». Αυτό προκύπτει από δύο βασικά στοιχεία:

• Μειώθηκε η συσπείρωση της γαλάζιας παράταξης (Ιούλιος 78,5% – Σεπτέμβριος 73,9%).

• Οσοι δήλωσαν πως το 2019 ψήφισαν Ν.Δ. αύξησαν τη συμμετοχή τους στην «γκρίζα ζώνη» κατά 3,4%, ενώ αντίστοιχα αυτό το ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 1,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή