ΕΕ: Το καθεστώς Λουκασένκο εκμεταλλεύεται τον πόνο ανθρώπων

ΕΕ: Το καθεστώς Λουκασένκο εκμεταλλεύεται τον πόνο ανθρώπων

Την «υβριδική επίθεση» στα σύνορα της ΕΕ από το καθεστώς της Λευκορωσίας καταδίκασαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «υβριδική επίθεση» στα σύνορα της ΕΕ από το καθεστώς της Λευκορωσίας καταδίκασαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε μια νέα βάση επιπλέον κυρώσεων για να ενσωματωθούν στη μαύρη λίστα νέα πρόσωπα, φορείς και οντότητες που εμπλέκονται με την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Για παράδειγμα ανέφερε ότι ο εθνικός αερομεταφορές της Λευκορωσίας, Belavia, θα μπορεί τώρα να ενταχθεί στις κυρώσεις αυτές.

Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ ανέλαβε δράση προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν μετανάστες στο Μινσκ. Ως αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών του Συμβουλίου με την Επιτροπή, είπε ο Μισέλ, οι τουρκικές αερογραμμές αποφάσισαν να συνεργαστούν και να αποτρέψουν την Belavia από το να μεταφέρει μετανάστες στο Μινσκ. «Δεν θα επιτρέπει πλέον να γίνονται ταξίδια από την Κωνσταντινούπολη προς το Μινσκ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και άλλες αεροπορικές εταιρείες έλαβαν ανάλογες αποφάσεις.

Επαφές Μαργαρίτη Σχοινά σε Ιράκ, ΗΑΕ, Τουρκία και Λίβανο

Τόσο ο Σαρλ Μισέλ, όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισαν τις προσπάθειες και επαφές του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επισκέφθηκε χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, όπως το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και τον Λίβανο και «κατάφερε να εξασφαλίσει τη θετική τους συνεργασία».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν εγκρίνει κάποια μέτρα «τα οποία φαίνονται εκ πρώτης όψεως να είναι κάπως θετικά». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε αν θα μείνουν στα μέτρα αυτά ή θα αλλάξουν τη στάση τους».

Σύμφωνα με τον Σ. Μισέλ, ορισμένοι από τους πιο ευάλωτους μετανάστες έχουν βρει στέγη και 700 Ιρακινοί πολίτες έχουν επιστρέψει στο Ιράκ. Ο ίδιος ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να είναι δυνατή η πλήρης πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή αυτή, προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν οι περισσότεροι μετανάστες στη χώρα τους.

Καταλήγοντας, ο Σ. Μισέλ τόνισε ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. «Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σταματήσει την έλευση των μεταναστών προς τη Λευκορωσία. Μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, δεν αποσταθεροποιηθήκαμε από τις επιθέσεις αυτές και εξακολουθούμε να επαγρυπνούμε και να αναλαμβάνουμε δράση», σημείωσε.

Φον ντερ Λάιεν: Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τα ταξίδια προς τη Λευκορωσία

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η Ευρώπη δρα γρήγορα σε επίπεδο ανθρωπιστικής υποστήριξης, σε επίπεδο διπλωματικών επαφών με χώρες προέλευσης, αλλά και σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων προς όσους ενισχύουν την εμπορία ανθρώπων.

«Αυτό που κάνει το καθεστώς Λουκασένκο είναι να εκμεταλλεύεται τον πόνο ανθρώπων και να τους χρησιμοποιεί για πολιτικούς σκοπούς. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια γι’ αυτό ήρθαμε άμεσα σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άμεσα κινητοποιήσαμε κονδύλια για να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Σε διπλωματικό επίπεδο, σημείωσε ότι οι προσπάθειες έχουν ήδη φέρει κάποια αποτελέσματα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τα ταξίδια προς τη Λευκορωσία, ενώ το Ιράκ άρχισε να επαναπατρίζει υπηκόους του που βρίσκονται στο Μινσκ. «Καλωσορίζουμε την πολύ καλή συνεργασία με το Ιράκ. Όμως και άλλοι μετανάστες, άλλων εθνικοτήτων, είναι παγιδευμένοι και βοηθούμε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για να τους βοηθήσουν», δήλωσε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι πάνω από 2,3 εκατ. ευρώ χρησιμοποιούνται για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις επιστροφές από τη Λευκορωσία.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η στρατηγική της Λευκορωσίας βασίζεται στη συνενοχή των μεσαζόντων και των ταξιδιωτικών πρακτορείων. «Υπάρχουν ταξιδιωτικά πρακτορεία που προτείνουν πακέτα, με θεωρήσεις, πτήσεις, ξενοδοχείο και λεωφορείο ως τα σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί ξεγελιούνται από άθλιες ψεύτικες υποσχέσεις», τόνισε. Επισήμανε ότι η Επιτροπή σήμερα υποβάλλει νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση μιας μαύρης λίστας για όλες τις υπηρεσίες πρακτορείων μεταφορών που ουσιαστικά διαπράττουν εμπορία ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή