Θεωρείο: Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και το νέο όνομα

Θεωρείο: Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και το νέο όνομα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βασικό ερώτημα που δεν πρέπει να λείπει από τον διάλογο στην τελική ευθεία για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, είναι τι θα γίνει με το όνομα του κόμματος. Το ερώτημα δεν είναι απλώς φιλολογικό, αλλά και… οικονομικό. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά χρέη και ως εκ τούτου την επόμενη ημέρα ο νέος αρχηγός θα πρέπει να δει τι θα κάνει με το όνομα του κόμματος, που εκτός από ιστορία φέρει και βάρη. Oπως μάλιστα πληροφορήθηκα –από πολύ αξιόπιστη πηγή– έπειτα από χθεσινό δημοσίευμα της στήλης, η μη διάλυση του ΚΙΔΗΣΟ έπαιζε και τον ρόλο του οικονομικού «μαξιλαριού» του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ως κόμμα «ομπρέλα» πλήρωνε τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα κάλυπτε ζωτικά έξοδα από τα χρήματα που πήγαιναν στις συνιστώσες του, όπως το ΚΙΔΗΣΟ.  

Διπλό όνομα  

Ο ΓΑΠ, ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, έχει πει πως το θέμα του ονόματος εάν εκλεγεί θα λυθεί στο συνέδριο, επιλέγοντας να μιλάει για την «προοδευτική παράταξη». Ο Λοβέρδος έχει μιλήσει ξεκάθαρα για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο Ανδρουλάκης φαίνεται να είναι θετικός σε μια επιστροφή στο ιστορικό όνομα. Και με τα χρέη τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Eνα σενάριο που συζητιέται είναι το σύνθετο όνομα στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Υπάρχει σενάριο, δηλαδή, να δούμε ΠΑΣΟΚ με παύλα δίπλα και κάτι ακόμη. Προτείνω το ΠΑΣΟΚ-Α, αρχικά του «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα – Αλλαγής» ή ακόμη καλύτερα το ΠΑΣΟΚΑ-ΡΑ, «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα Αλλαγής – Ριζοσπαστικής Αριστεράς».  

Τo τηλεφώνημα

Με προσωπική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα «μαζεύτηκε» η προκλητική δήλωση του βουλευτή του κόμματος Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως η χώρα μας δεν είναι κοσμικό κράτος σε αντίθεση με την… Τουρκία. Oταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκε τη δήλωση, τηλεφώνησε στον Γιώργο Κατρούγκαλο και του ζήτησε να τραβήξει το αυτί του βουλευτή και να προχωρήσει σε διορθωτική δήλωση.  

Η μετανάστευση

Ολοι εστιάζουν στα υπ. Εξωτερικών και Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, και εν μέρει ορθώς. Υπάρχουν όμως και άλλα υπουργεία «ελληνικού ενδιαφέροντος», όπως το Εσωτερικών που χειρίζεται το μεταναστευτικό. Τα ηνία θα τα έχει εκεί σοσιαλιστής και συγκεκριμένα η Κριστίνε Λάμπρεχτ, κάτι που είναι επί της αρχής ευνοϊκό για την Ελλάδα. Το δημοσίευμα, εξάλλου, του Politico που ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες η Αθήνα υποδέχθηκε περισσότερες Αφγανές από οποιαδήποτε άλλη χώρα, χτυπάει πολλαπλά καμπανάκια και στον Νότη Μηταράκη, ο οποίος πρέπει να γίνει πιο διεκδικητικός.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή