Ελληνικά «ανοίγματα» στην Αφρική

Ελληνικά «ανοίγματα» στην Αφρική

Επίσκεψη Δένδια στην Γκάνα και στην Γκαμπόν, που θα είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2022-23

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης και ενίσχυσης της αφρικανικής διάστασης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εντάσσεται η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Γκάνα και στην Γκαμπόν, δύο χώρες που θα είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2022-23. Χθες το βράδυ, ο κ. Δένδιας κατέφθασε στην Γκάνα, έπειτα από πολύωρη πτήση και στάση του κυβερνητικού αεροσκάφους για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο Τίσκα στην Τζανέτ της νότιας Αλγερίας. Το άνοιγμα της εξωτερικής πολιτικής στην υποσαχάρια Αφρική αποτελεί ένα στοίχημα, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό αφενός λόγω των ευκαιριών που εκτιμάται ότι θα ανοίξουν εκεί τις επόμενες δεκαετίες, αφετέρου προκειμένου να μπορεί να πληροφορήσει για τις ελληνικές θέσεις χώρες όπου τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αυξημένη διπλωματική παρουσία και επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή της. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η παρουσία της Ελλάδας στην υποσαχάρια Αφρική εντάσσεται στην προσπάθεια για ολοένα και ευρύτερη συνεργασία με τη Γαλλία σε μια σειρά από μέτωπα. Εν ολίγοις, η Γαλλία ενθαρρύνει αλλά και διευκολύνει την παρουσία της Ελλάδας σε μια περιοχή όπου έχει ούτως ή άλλως σημαντικά συμφέροντα.

Η Γκάνα στην οποία βρίσκεται από χθες το βράδυ, αλλά και η Γκαμπόν όπου ο κ. Δένδιας θα μεταβεί απόψε, αποτελούν το επόμενο σκέλος της αφρικανικής περιοδείας του, έπειτα από τη Ρουάντα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν τη σημασία που έχει ότι Γκάνα και Γκαμπόν θα είναι μη μόνιμα μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεδομένης και της ελληνικής υποψηφιότητας για την περίοδο 2025-26. Σημείωναν, ακόμα, ότι τους τελευταίους έξι μήνες ο κ. Δένδιας έχει συναντήσει τους ομολόγους του από τα 11 εκ των 15 μελών του Σ.Α. για την περίοδο 2022-25.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια περιλαμβάνει και τη διάσταση της διπλωματίας των εμβολίων, καθώς η Ελλάδα θα δωρίσει 150.000 εμβόλια στην Γκάνα και 200.000 στην Γκαμπόν. Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις θα αποτελέσουν μέρος των συζητήσεων. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι και οι δύο χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και ο κ. Δένδιας αναμένεται να θέσει μετ’ επιτάσεως την ανάγκη σεβασμού και πλήρους εφαρμογής του διεθνούς δικαίου από όλα τα κράτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή