Ενα πλήρες σχέδιο για την οικονομική, δημογραφική, εκπαιδευτική, τεχνολογική και αγροτική ανάπτυξη της Θράκης αποτελεί το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.
Το γεγονός άλλωστε ότι πρόκειται για μόλις την τρίτη επιτροπή που ολοκληρώνει το έργο της από το 1974 δείχνει τη συντονισμένη δουλειά που έγινε υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ασχολείται επισταμένως με το θέμα της Θράκης από τις αρχές του 1990. Πολλά και σημαντικά συμπεριλαμβάνονται στις 135 σελίδες του πορίσματος. Ο βασικότερος τομέας, χωρίς να υποτιμούνται οι υπόλοιποι, είναι αναμφίβολα η εκπαίδευση, καθώς η επένδυση στον συγκεκριμένο χώρο αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη, που αποτελεί τον μεγάλο στόχο.
Η Θράκη αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα στο κομμάτι αυτό, όπως υποδομών και κτιριακά στα μειονοτικά γυμνάσια και λύκεια στους ορεινούς όγκους της Ροδόπης και στα ιεροσπουδαστήρια, ειδικά στην Ξάνθη. Βασικό κομμάτι του πορίσματος αποτελεί η αναβάθμιση ποιότητας διδασκαλίας και εκπαίδευσης, ρυθμίσεις που αφορούν τη μειονοτική παιδεία και τη διασύνδεσή της με ανώτατα ιδρύματα.
Ο ρόλος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όπως του ΔΠΘ και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τίθεται σε προτεραιότητα για την αναπτυξιακή (διασύνδεση με προγράμματα έξυπνης καλλιέργειας, έρευνα και τεχνολογία κ.ά.) αλλά και την κοινωνική συνοχή. Για παράδειγμα, στα νηπιαγωγεία θεσμοθετείται η βοηθός νηπιαγωγού που μιλάει τη μητρική γλώσσα των παιδιών, ενώ καταργούνται τα μονοθέσια και διθέσια σχολεία του ορεινού όγκου και προβλέπεται η δημιουργία σύγχρονων πολυθέσιων σχολείων.
Ενδεικτικό της νοοτροπίας του πορίσματος είναι πως προβλέπει αύξηση των θέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας, ώστε αφενός να μπει φρένο στη δημογραφική πτώση της περιοχής, αφετέρου να ενισχυθεί η ενσωμάτωση των μειονοτήτων. Παράλληλα, δίνεται έμφαση και στις υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, η μετακίνηση μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές, που στόχο έχουν τη μείωση των σχολικών διαρροών και την καλύτερη στήριξη των μαθητών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πόρισμα αναφέρεται και στο θέμα της Μουφτείας, η οποία παραμένει δημόσια αρχή. Τα θεσμικά θέματα όπως περιγράφονται παραπάνω ήταν υπό την ευθύνη του βουλευτή του Βόρειου Τομέα Θοδωρή Ρουσόπουλου.
Προκρίνεται η αύξηση των θέσεων στο Δημοκρίτειο, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλα ΑΕΙ, ώστε να μπει φρένο στο δημογραφικό πρόβλημα και να ενισχυθεί η ενσωμάτωση των μειονοτήτων.
Αναπτυξιακή προοπτική
Ο δεύτερος άξονας, που αφορούσε το αναπτυξιακό κομμάτι και διαμορφώθηκε υπό την ευθύνη του βουλευτή Βόρειου Τομέα Δημήτρη Καιρίδη, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς τομέα της Θράκης αλλά και τη δημογραφική ενίσχυση των συνόρων, που παρουσιάζουν μεγάλη αραίωση πληθυσμού, με ευνοϊκές πολιτικές. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται προγράμματα επιδότησης κατοικίας στον βόρειο Εβρο (δήμοι Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας), με την κατασκευή και διάθεση κατοικίας στο πλαίσιο θεσμοθετημένων και κρατικά υποστηριζόμενων μετοικήσεων από πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, την ενθάρρυνση χαμηλότοκων δανείων, αλλά και επέκταση των μέτρων θετικής δράσης (affirmative action) και σε άλλους τομείς, όπως στις διαδικασίες πρόσληψης στο Δημόσιο, π.χ. στην Αστυνομία, στη Συνοριοφυλακή, στη Δασοφυλακή, με προσλήψεις εμπειρογνωμόνων με την προβλεπόμενη διαδικασία στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.
Το σχέδιο περιλαμβάνει εκτενή μελέτη για τον πρωτογενή τομέα και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου. Προωθείται η χρήση τεχνολογικών πρακτικών έξυπνης καλλιέργειας, η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω ειδικών προγραμμάτων, καθώς και δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στη γεωργία και κτηνοτροφία. Επίσης, η τεχνολογία και η ψηφιακή αναβάθμιση της περιοχής αποτελούν προτεραιότητα του σχεδίου. Αλλωστε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το σχέδιο προωθεί πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής δικτύου 5G στις μεγαλύτερες πόλεις της Θράκης και στα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Ουσιαστικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν «πέσει» στη μάχη για τη θεσμική, οικονομική και δημογραφική θωράκιση της Θράκης, η οποία τα τελευταία χρόνια βιώνει μια διαρκώς φθίνουσα πορεία. Και αυτό βεβαίως δεν είναι τοπικό, αλλά εθνικό πρόβλημα. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με το αναπτυξιακό σκέλος και καταψήφισε την πρόταση, καταθέτοντας δικό του πόρισμα.