Εξεταστική επιτροπή: Σύγκρουση για τους μάρτυρες

Εξεταστική επιτροπή: Σύγκρουση για τους μάρτυρες

Σε κλίμα έντασης συνέχισε τις εργασίες της η Εξεταστική για ΜΜΕ, δημοσκοπήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε και χθες, δεύτερη ημέρα λειτουργίας της Εξεταστικής επιτροπής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, η κόντρα ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ: αφορμή, αυτή τη φορά, στάθηκε η άρνηση της πλειοψηφίας να κάνει αποδεκτή την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κλήση του Στέλιου Πέτσα και άλλων πολιτικών προσώπων να καταθέσουν για τις υπό εξέταση υποθέσεις.

«Με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες, που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή», σημειώθηκε από πλευράς της Ν.Δ., με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά με οξύτητα: «Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την πλειοψηφία του στη Βουλή, μήπως προφυλάξει τους υπουργούς του. Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα δίχως τον Πέτσα. Φοβάται, κρύβεται και ευτελίζει το Σύνταγμα. Επικίνδυνος, όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τη δημοκρατία», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλ. Τσίπρας, ενώ σε ανάλογες επισημάνσεις προέβη και στο πλαίσιο συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλίας TRT. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή τους κάνουν λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό στον οποίο είχε προβεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η Θεοδώρα Τζάκρη, πως «η Ν.Δ. επιχειρεί να μετατρέψει την Εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας».

Η πλειοψηφία δεν έκανε δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση του Στ. Πέτσα και άλλων πολιτικών προσώπων.

Επικριτικά προς την πλειοψηφία σχόλια έκαναν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τους βουλευτές της Ν.Δ. να επισημαίνουν ότι «ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας». Ο εγκριθείς με τις γαλάζιες ψήφους κατάλογος μαρτύρων περιλαμβάνει εκπροσώπους των υπουργείων, εκπροσώπους φορέων της δημοσιογραφίας και φορέων σχετικών με τις δημοσκοπήσεις. «Ακρωτηριάζετε τη μειοψηφία, ακρωτηριάζετε τα συνταγματικά μας δικαιώματα, δηλαδή ακρωτηριάζετε τη δημοκρατία», υπογράμμισε εν μέσω «γαλάζιων» διαμαρτυριών για τους οξείς τόνους που χρησιμοποίησε ο Γ. Ραγκούσης. «Η Ν.Δ. είναι σταθερά πιστή στην τήρηση των νόμων, των κανόνων της Βουλής και του Συντάγματος», απαντά η πλειοψηφία και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η διαφάνεια και η αναζήτηση της αλήθειας χωρίς μικροκομματικά τερτίπια και τεχνάσματα που οδηγούν σε θολά μονοπάτια, είναι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει. Χρέος της επιτροπής είναι να προχωρήσει σε βάθος έρευνα ώστε να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης κι όχι να εξαντληθεί σε φθηνά επικοινωνιακά σόου και κραυγές».

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατόπιν όλων αυτών, στέλεχος του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες φέρεται να πρότεινε ακόμα και την αποχώρηση του κόμματος από την επιτροπή. Παρά τον προβληματισμό που υπάρχει, πάντως, οι περισσότεροι σε αυτή τη φάση υποστηρίζουν πως η παραμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εργασίες θα είναι χρήσιμη, δίνοντάς της πρόσβαση σε στοιχεία όπως η «λίστα Κικίλια» και «εντάλματα πληρωμών».

Η επόμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής προγραμματίστηκε για την προσεχή Τρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή