ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεωρείο: Ο Μπάιντεν δεν κάλεσε τον Ερντογάν

theoreio-o-mpainten-den-kalese-ton-erntogan-561603781

Ψηφιακή σύνοδο για τη δημοκρατία θα διοργανώσει αρχές Δεκεμβρίου ο Λευκός Οίκος, με τον Μπάιντεν να καλεί ηγέτες από 110 χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Μητσοτάκης. Η είδηση όμως είναι άλλη; Στους προσκεκλημένους δεν συμπεριλαμβάνονται η Τουρκία, η Κίνα και η Ρωσία, κάτι που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς βλέπει τις χώρες αυτές.

Στην Αθήνα ο Κασάδο για χάρη της Ν.Δ.

Μόλις λίγες ημέρες μετά το δημόσιο «άδειασμα» στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, λόγω της συμφωνίας με την Τουρκία, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Πάμπλο Κασάδο, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Αθήνα, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης– θα δώσει το «παρών» την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Ν.Δ., ανταποδίδοντας έτσι την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βαλένθια. Παρόντες θα είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Αντόνιο Λόπεζ, γ.γ. του ΕΛΚ.

Δύο έμπιστοι

Πολυπληθής αποστολή θα ακολουθήσει σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κοζάνη, με αντικείμενο της επίσκεψης –τι άλλο;– την απολιγνιτοποίηση. Μαζί με τον πρωθυπουργό, οι υπουργοί και υφυπουργοί Ν. Παπαθανάσης, Κ. Χατζηδάκης, Στ. Πέτσας, Ακ. Σκέρτσος και Γ. Καραγιάννης, οι γ.γ. Αλεξ. Σδούκου και Χριστ. Καλογήρου, αλλά και ο Κ. Μουσουρούλης, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Ξεχωρίζω, ωστόσο, τις παρουσίες του Γ. Τάσση, προέδρου και δ.σ. της ΔΕΗ, και του Μ. Τσάκα, δ.σ. της ΔΕΔΑ, καθώς ο ίδιος ο Μητσοτάκης τούς δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη, ζητώντας να είναι μαζί στην επίσκεψη.

Πουσάρισμα

Την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου θα διεκδικήσει και με τη βούλα η Ρομπέρτα Μετσόλα, ως επίσημη υποψήφια του ΕΛΚ. Λίγοι θυμούνται πως τον Αύγουστο ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει τη Μαλτέζα πολιτικό και την είχε ενθαρρύνει να κατέβει υποψήφια για πρόεδρος, με τη Ν.Δ. βεβαίως να τη στηρίζει με κάθε τρόπο στις Βρυξέλλες.

Συνεδρίαση

Ο νέος γραμματέας της Ν.Δ. έχει κλειδώσει οριστικά και αμετάκλητα και θα είναι ο νυν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Π. Μαρινάκης. Μάλιστα, στις 9/12 –λίγες ημέρες μετά την εκλογή του– θα πάρει το βάπτισμα του πυρός, αφού θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή. Από την εξέλιξη δημιουργείται ντόμινο, καθώς θα μετακινηθεί ο νυν γραμματέας Γ. Στεργίου. Αν έπρεπε να βάλω στοίχημα, θα έλεγα πως είναι πιθανόν να τον δούμε σε κάποια από τις 4-5 θέσεις γ.γ. που «αδειάζουν» τον Ιανουάριο, λόγω αυτών που θα πολιτευθούν.