Θεωρείο: Επικό «καρφί»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικό «καρφί»

Ο πρώτος Ελληνας αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Μαδρίτη μετά την υπογραφή της ισπανοτουρκικής συμφωνίας είναι ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που είχε συνάντηση χθες με τον υφυπουργό Εξωτερικών Χουάν Γκονζάλες Μπάρμπα, ο οποίος ξέρει από… Ελλάδα καθώς έχει υπηρετήσει στην ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα. Η συνάντηση κράτησε πάνω από μία ώρα, ενδεικτικό πως… είχαν πράγματα να πουν, με κυριότερο από ελληνικής πλευράς τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Βαρβιτσιώτης για τις υπογραφές με την Τουρκία. Ο Ισπανός εμφανίστηκε ιδιαίτερα θορυβημένος και ανέφερε πως η συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας, αλλά έχει να κάνει με τα οικονομικά συμφέροντα της Ισπανίας στην Τουρκία. Σε εκείνο το σημείο το επιχείρημα του Βαρβιτσιώτη δεν σήκωνε πολλές απαντήσεις, καθώς έθεσε το θέμα της οικονομικής κατάρρευσης της Τουρκίας, λέγοντας στον ομόλογό του «προσέξτε αν θα πάρετε τα λεφτά σας πίσω». Εκεί ο Ισπανός έδειξε ακόμα πιο προβληματισμένος και απλώς σιώπησε.  

Μοντέλο Ελλάδας

Την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– το ετήσιο workshop του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με θέμα τα διδάγματα της αντιπυρικής περιόδου 2021. Από τα συμπεράσματα αξίζει ιδιαίτερης προσοχής το εξής: Από πλευράς Κομισιόν, και διά στόματος μάλιστα του διευθυντή του rescEU, Hans Das, υπογραμμίστηκε ότι το ελληνικό μοντέλο διασύνδεσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με την πολιτική προστασία, υπό το σχήμα ενός ενιαίου υπουργείου, αξίζει ίσως να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη-μέλη για τα επόμενα χρόνια. Φαίνεται ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να ιδρύσει υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει κάνει πολύ θετική εντύπωση και στις Βρυξέλλες.  

Τυχαία συνάντηση

Στο λόμπι του αεροδρομίου «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη, είχε μια τυχαία συνάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός πήγαινε Κοζάνη μέσω Θεσσαλονίκης και η Γερμανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τη διεθνή πολιτική σε θέματα πολιτισμού, Μισέλ Μίντεφερινγκ, έφευγε για την πατρίδα της, καθώς είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τη 18η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, με τους δύο να ανταλλάσσουν σύντομες κουβέντες, που περιλάμβαναν και τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία.  

Κακές σχέσεις

Πρόκειται για πρωτοκλασάτο υπουργείο με πολλή και παραγωγική δουλειά. Παρ’ όλα αυτά, ο αναπληρωτής με τον υφυπουργό δεν λένε και πολλές κουβέντες μεταξύ τους και μάλλον, αν κρίνω από τα δελτία Τύπου που βγάζουν, ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο. Φαντάζομαι πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει γνώση της κατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή