Γιάννης Οικονόμου στην «Κ»: Το lockdown δεν βρίσκεται στα σχέδιά μας

Γιάννης Οικονόμου στην «Κ»: Το lockdown δεν βρίσκεται στα σχέδιά μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλάει στην «Κ»

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματικά αποκλείει ένα νέο lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με συνέντευξή του στην «Κ», χωρίς πάντως να αποκλείει έξτρα μέτρα κατά της πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς την «δυναμικό φαινόμενο». Την ίδια ώρα, αφήνει ανοικτό παράθυρο για επιπλέον ενίσχυση από το νέο έτος εκείνων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, ενώ στέλνει και το μήνυμα πως η Ελλάδα παρακολουθεί αλλά δεν φοβάται την εσωτερική κρίση που υπάρχει στην Τουρκία. Αποκαλύπτει επίσης πως η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στα ΜΜΕ, το οποίο περιλαμβάνει αδειοδότηση ραδιοφωνικών και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και τον επαναπροσδιορισμό των προϋποθέσεων για την υπαγωγή στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων. Τέλος, όσον αφορά τις εκλογές τονίζει πως η Ν.Δ. επιδιώκει καθαρή εντολή, δηλαδή αυτοδυναμία, αποκλείοντας τη συζήτηση για συνεργασίες.

– Κύριε Οικονόμου, η αντιπολίτευση κατηγορεί διαρκώς την κυβέρνηση πως στο μέτωπο της πανδημίας έχουν γίνει πολλά λάθη και η σημερινή κατάσταση με την έκρηξη του τέταρτου κύματος είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης. Τι απαντάτε;

– Ο κ. Τσίπρας έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός στην Ευρώπη που αντιπολιτεύεται μέσω της πανδημίας, χωρίς εφαρμόσιμες προτάσεις. Εγκλωβισμένος σε παρωχημένες λογικές και ερμηνευτικά εργαλεία συμπεριφέρεται ανεύθυνα, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Τη στιγμή μάλιστα που κυβέρνηση και κοινωνία προσπαθούμε να κρατήσουμε την οικονομία ανοιχτή και το ΕΣΥ όρθιο, καλούμενοι να διαχειριστούμε επί μια διετία σχεδόν το αδιανόητο. Η καιροσκοπική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται από τα γεγονότα. Η κυβέρνηση οργάνωσε σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας, που άφησε την Ελλάδα κατά το μάλλον αλώβητη σε μεγάλο μέρος του 2020. Προστατεύσαμε τους πολίτες και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, που τον αξιοποιήσαμε για την πρωτοφανή ενίσχυση του ΕΣΥ. Επίσης, στηρίξαμε έμπρακτα την πραγματική οικονομία, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες της κοινωνίας. Τέλος, σχεδιάσαμε ένα λειτουργικό, ασφαλές και δωρεάν εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αφού χτίστηκε η άμυνα, προχωρήσαμε σε μια λελογισμένη άρση των περιορισμών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη, παρότι η πανδημία δεν αφήνει καμιά χώρα απρόσβλητη. Η Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά, αλλά αντέχει και ανθίσταται. Με απώλειες, που θα μπορούσαν να ήταν λιγότερες αν όλοι είχαν στηρίξει ενεργά τον εμβολιασμό και τον ορθολογισμό. Και στη συνολική εικόνα των δύο ετών διατηρούμαστε σε καλύτερο επίπεδο από τις περισσότερες χώρες.

– Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου κύματος. Αποκλείετε νέα μέτρα ή ακόμα και ένα νέο lockdown; Πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα;

– Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ, διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει. Τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης.

– Υπάρχει ακόμα μια έντονη κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης, πως τα πρόσφατα επιδόματα ήταν «ψίχουλα». Το σχόλιό σας.

– Η κοινωνία γνωρίζει άριστα πόσο και πώς στηρίχθηκε από την κυβέρνησή μας, εν μέσω πολλαπλών διεθνών κρίσεων. Και συνεχίζουμε τη στήριξη, επειδή η οικονομική και επενδυτική μας πολιτική αποδίδει. Η κυβέρνησή μας διακρίνεται για τον πραγματισμό της, ο οποίος δημιουργεί απτά αποτελέσματα, καθώς το οικονομικό πλεονέκτημα που δημιουργούμε μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση και την παρεμπόδιση της επιχειρηματικότητας.

– Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους πολίτες. Μέχρι πότε πιστεύετε πως θα κρατήσει το κύμα ακρίβειας; Αποκλείεται να δούμε και άλλα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων από το νέο έτος;

– Η κυβέρνηση διέγνωσε έγκαιρα το πρόβλημα και έθεσε σε εφαρμογή ένα δυναμικό σχέδιο στήριξης της κοινωνίας, ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στα νοικοκυριά. Παρά τις πολλαπλές και αλληλοσυνδεόμενες κρίσεις, η ανάπτυξη που πετυχαίνουμε μας επιτρέπει να προσφέρουμε έμπρακτη στήριξη στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Ηδη διαθέσαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για τις αυξήσεις στην ενέργεια, την ενίσχυση των υγειονομικών, των συνταξιούχων και σε ανάλογα μέτρα. Επίσης, μειώνουμε σταδιακά την ανεργία: 170.000 συμπολίτες μας έχουν πια εργασία και εισόδημα. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε σιγουριά και ασφάλεια.

– Η Εκκλησία λέει πως δεν μπορεί να ελέγξει τους πιστούς. Τι θα κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

– Η Εκκλησία έχει τεράστιο ιστορικό βάθος και έχει επανειλημμένως στηρίξει τις εθνικές προσπάθειες. Συνεργαζόμαστε με την ηγεσία της και έχουμε κοινό στόχο: τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η Εκκλησία θα κάνει το καθήκον της, ανθρωπιστικό και εθνικό. Και η πολιτεία θα κάνει τη δική της δουλειά. Μένουμε προσανατολισμένοι στον στόχο και δεν αναζητούμε αχρείαστες εντάσεις.

– Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας έχει πει ο πρωθυπουργός. Ποιος είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες εκλογές; Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες με ποιον θα επιδιώξετε συνεργασία;

– Ο πρωθυπουργός διακρίνεται για τη θεσμικότητά του και την προσήλωση στο καθήκον. Αξιοποιεί την κάθε στιγμή, ώστε με τις πολιτικές του να διασφαλίσει την πατρίδα και τους ανθρώπους της, προάγοντας τη συλλογική ευημερία. Η κοινωνία εισπράττει το θετικό πρόσημο των πολιτικών μας και αναγνωρίζει το τεράστιο έργο που συντελείται, παρά το δυσχερέστατο διεθνές περιβάλλον. Σε περιόδους κρίσεων δεν χωρούν πειράματα και ερασιτεχνισμός. Χρειάζεται σταθερή και αποτελεσματική ηγεσία. Εχουμε κάνει τεράστια προετοιμασία –θεσμικά, οργανωτικά και επενδυτικά–, οπότε στο επόμενο διάστημα, χωρίς τη σκιά της πανδημίας, θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα η πορεία ευημερίας για όλους. Eτσι, την ώρα των εκλογών, με σεβασμό στην κρίση των πολιτών και με εμπιστοσύνη στη δουλειά μας, θα διεκδικήσουμε την καθαρή εντολή.

Τα ελληνοτουρκικά

– Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση. Σας προβληματίζει μήπως ο Ερντογάν εξάγει την εσωτερική του κρίση, ανεβάζοντας την αντιπαράθεση με την Ελλάδα;

– Η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά και δεν φοβόμαστε. Στο διάστημα της διακυβέρνησής μας ξεδιπλώνεται μια στρατηγική ενίσχυσης της Ελλάδας –στρατιωτικής, διπλωματικής, οικονομικής– ώστε να ανταποκρινόμαστε επαρκέστατα σε κάθε ενδεχόμενο. Οι πρόσφατες εμπειρίες στον Εβρο και το Αιγαίο πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική μας. Οσα έχουμε πετύχει τα δύο τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, τόσο στη γειτονιά μας όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.
 
– Είστε αρμόδιος υφυπουργός για τα ΜΜΕ. Εχει ειπωθεί πως υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή πλαισίου. Είναι αλήθεια; 

– Σχεδιάζουμε θεσμικές παρεμβάσεις που θα προσφέρουν την ευκαιρία στα ΜΜΕ να ανταποκριθούν επαρκέστατα στις προκλήσεις των καιρών, διασφαλίζοντας την απόλυτη ανεξαρτησία του Τύπου, του οποίου επιχειρήθηκε μια κεντρικά οργανωμένη άλωση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εργαζόμαστε στη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών και των περιφερειακών τηλεοράσεων, που θα επιτρέψει στα μέσα αυτά να λειτουργήσουν ως σύγχρονες επιχειρήσεις και να επενδύσουν στην τεχνολογική και ποιοτική τους αναβάθμιση. Επίσης, στον επαναπροσδιορισμό των προϋποθέσεων για την υπαγωγή στα αντίστοιχα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων και τη συσχέτιση της εγγραφής τους με τη δυνατότητα να λαμβάνουν κρατική διαφήμιση. Τέλος, στην αναδιοργάνωση του ΑΠΕ, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή