Σε πανδημία και ακρίβεια εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε πανδημία και ακρίβεια εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα σημαντικά στοιχήματα του επόμενου τριμήνου, με βασικό ζητούμενο την ανάσχεση της δημοσκοπικής «καχεξίας»

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;», σχολίαζαν ειρωνικά στην Κουμουνδούρου, όταν από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια». Στην αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο θυμήθηκαν τον Ντομινίκ Στρος Καν, τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον Ολι Ρεν, τον Κλάους Ρέγκλινγκ «και τα άλλα παιδιά», αλλά σχολίαζαν πως πήραν την καλύτερη πάσα από τον πρωθυπουργό. Στα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», γεννήθηκε η ιδέα να ξεκινήσουν μια καμπάνια – απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

«Η χώρα δεν ξεκίνησε το 2015», δήλωνε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ», συμπληρώνοντας πως στην πορεία για τη συζήτηση του προϋπολογισμού θα δοθούν τις κατάλληλες στιγμές τα απαραίτητα μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2009, τη στρατηγική που ακολουθήθηκε την περίοδο 2010-2014, τις πολιτικές λιτότητας, το mail Χαρδούβελη και την οικονομικο-κοινωνική κατάσταση της χώρας στις αρχές της πρώτης θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναβιώνουν στην Κουμουνδούρου το ρεύμα του 2012 που τους έφερε στην εξουσία; Αυτό δεν θα ήταν εφικτό, ωστόσο η πλειονότητα των στελεχών του κόμματος εκτιμά πως η πανδημία και η ακρίβεια, που καλπάζουν με ευθύνη του Μαξίμου, θα επιβάλουν τη μεγάλη αλλαγή. Για κάποιους μάλιστα μια νέα κοινωνική έκρηξη είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να κάνει ένα restart o ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή μάλιστα που θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τα πάντα για να αφήσει πίσω του τις αιτίες που οδήγησαν στην εκτόξευση του ελληνικού χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, προκειμένου να θυμίσει τι έγινε 11 χρόνια πριν. Και αν όλα αυτά γίνονται για να αποκτήσει δυναμική το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έφερε τη Ν.Δ. στην εξουσία, ένας λόγος παραπάνω για την αξιω-ματική αντιπολίτευση να ανοίξει αυτή την κουβέντα. Θα χρειαστεί ασφαλώς να ετοιμάσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις για το τρίτο μνημόνιο και το κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να μην υπάρχει, αν η Αριστερά δεν αναλάμβανε την εξουσία σχεδόν επτά χρόνια πριν.

Δύο σημαντικά στοιχήματα έχει μπροστά του το κόμμα το επόμενο τρίμηνο: τον προϋπολογισμό και το συνέδριο. Με ζητούμενο πάντα η εικόνα της δημοσκοπικής «καχεξίας» να αλλάξει και η πτώση της Ν.Δ. που δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις να μη συνοδεύεται από παράλληλη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καμπάνια – απάντηση της Κουμουνδούρου στον πρωθυπουργό σχετικά με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

Το κορυφαίο κομματικό γεγονός κατά πολλούς –αναλόγως και με την πορεία της πανδημίας– αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διατυπώσει το αίτημα για εκλογές. Να κάνει δηλαδή το βήμα που θα πολιτικοποιήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και θα συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά το σημαντικότερο νομοθέτημα της κυβέρνησης που έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ήδη από την αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύουν πως το Μαξίμου κόβει 820 εκατομμύρια ευρώ από τη δημόσια υγεία, αφαιρεί 280 εκατομμύρια από τα δημόσια νοσοκομεία και περικόπτει κατά 600 εκατομμύρια τις έκτακτες δαπάνες για την πανδημία.

Ολα αυτά σχεδιάζουν στην Κουμουνδούρου να τα συνδυάσουν με ένα «σκληρό ροκ» σε σχέση με το πώς μπήκε η χώρα στα προγράμματα εποπτείας, κόβοντας τα μνημονιακά χρόνια στα δύο: πριν και μετά το 2015. Σε σχέση με το think tank, τα πρώτα μηνύματα που δέχτηκε η Κουμουνδούρου είναι πολύ θετικά, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί από τους «30» στην πρώτη κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να καταθέσουν προτάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα διαμορφώσουν το κυβερνητικό αφήγημα του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν πολλά και στην εξεταστική επιτροπή, που άρχισε τις εργασίες της με αντικείμενο τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ. Ο Στέλιος Πέτσας δεν θα κληθεί στη Βουλή και αυτό θέλουν να το εκμεταλλευτούν στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να προκαλέσουν θόρυβο. Υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό στέλεχος εξηγούσε στην «Κ» πως στην περίπτωση που κάποιο ή κάποια κόμματα αποφασίσουν να αποχωρήσουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα περνούσε στα «ψιλά» ο θεσμικός κατήφορος στον οποίο, όπως υποστηρίζουν, υπέπεσε η πλειοψηφία ακυρώνοντας τη διαδικασία και διαμορφώνοντας μονομερώς τον κατάλογο των μαρτύρων.

Και εδώ έρχεται και κολλάει το θέμα των συμμαχιών, με την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το νοσοκομείο του Βόλου για επαφές με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αρχικά και στη συνέχεια με περιφερειάρχες και δημάρχους. Η Εξεταστική, αλλά και η πανδημία μπορεί να αποτελέσουν μια ευκαιρία για περαιτέρω συνεννοήσεις. Η εβδομάδα που έρχεται θεωρείται κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή