Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Από τότε που ξεκίνησαν τα κινήματα των «αραβικών ανοίξεων» το 2010-2011 η Τουρκία και τα Εμιράτα βρίσκονταν σταθερά απέναντι η μία στην άλλη. Τυνησία, Αίγυπτος, Συρία και κυρίως Λιβύη ήταν τα βασικά μέτωπα. Ο λόγος της αντιπαλότητας ήταν η σταθερή υποστήριξη που προσέφερε ο Ερντογάν στις μουσουλμανικές αδελφότητες της περιοχής. Το Κατάρ έδινε τα χρήματα και η Τουρκία μέσω των μυστικών της υπηρεσιών αναλάμβανε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση. Το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων και οι άλλες αδελφότητες απειλούσαν τα θεοκρατικά βασίλεια της αραβικής χερσονήσου. Επιπλέον, Τουρκία, Κατάρ και Ιράν που παραδοσιακά έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, αντιμετωπίσθηκαν από τα Εμιράτα ως το συνώνυμο του κακού.
Παρ’ όλα αυτά την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία η πρώτη επίσημη επίσκεψη του σεΐχη και πρίγκιπα διαδόχου των Εμιράτων ύστερα από 10 χρόνια. Παράλληλα, υπεγράφησαν συμφωνίες που θα δώσουν μία ένεση 10 δισ. δολαρίων στη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία. Τι άλλαξε στις σχέσεις των δύο χωρών;
Ο βασικός λόγος είναι ότι τους τελευταίους μήνες η Τουρκία περιόρισε σημαντικά την υποστήριξη που παρείχε στις μουσουλμανικές αδελφότητες. Η κίνησή της μπορεί να ήταν ευκαιριακή. Ενώ η τουρκική οικονομία καταρρέει, το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να δαπανά χρήματα στο εξωτερικό. Μπορεί πάλι να οφειλόταν στο ότι ο Ερντογάν διαπιστώνει με έντονη ανησυχία την προοδευτική απομόνωση της χώρας του από τα κράτη της περιοχής. Προσπαθεί να ρίξει γέφυρες. Με αφορμή την απελευθέρωση ενός ζευγαριού από το Ισραήλ που συνελήφθη στην Τουρκία, ο Ερντογάν συνομίλησε ύστερα από πολλά χρόνια με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία. Τέλος, τα Εμιράτα κατέχουν σημαίνοντα ρόλο στις –αμερικανικής εμπνεύσεως– συμφωνίες του Αβραάμ με τις οποίες αναγνωρίστηκε το Ισραήλ. Αποκαθιστώντας τις σχέσεις ο Ερντογάν, μπορεί να προσπαθεί να βρει σημεία επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.
Ο γερόλυκος Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη. Με πείσμα θα συνεχίσει να ανακατεύει την τράπουλα όσο κρατούν οι δυνάμεις του.
Τα Εμιράτα θέλησαν να δείξουν ότι εκτίμησαν την κίνηση της Τουρκίας να πάψει την υποστήριξη προς τις αδελφότητες. Εξαρχής δεν ήταν επιλογή τους να συγκρουσθούν με την Αγκυρα. Ο Ερντογάν ήταν που ώθησε τα πράγματα στη συγκρουσιακή σχέση. Η επίσκεψη περνάει το μήνυμα ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε περίπτωση που η Τουρκία αυτοσυγκρατηθεί. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η πτώση της λίρας δημιουργεί εξαιρετικά ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Οι Εμιρατινοί δεν βγαίνουν χαμένοι από τις επενδύσεις που θα κάνουν στην Τουρκία.
Τέλος, ο γερόλυκος Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη. Με πείσμα θα συνεχίσει να ανακατεύει την τράπουλα όσο κρατούν οι δυνάμεις του. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στην εξωτερική πολιτική εκτός από τα συμφέροντα των κρατών που τη διαμορφώνουν.
ΥΓ. Το πρώτο θύμα της προσεγγίσεως είναι ο Τούρκος μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ. Εχει βρει καταφύγιο στα Εμιράτα και εδώ και μήνες δημοσιεύει βιντεοσκοπημένα μηνύματα με συγκεκριμένες καταγγελίες διαφθοράς κατά του Ερντογάν. Μετά την επίσκεψη του σεΐχη των Εμιράτων στην Αγκυρα ο αρχιμαφιόζος διαπίστωσε ότι είχε χάσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο…