Η μάχη των ιδεών και η Νέα Δημοκρατία

Η μάχη των ιδεών και η Νέα Δημοκρατία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 14ο Συνέδριο της Ν.Δ. διεξάγεται σε μια χρονική συγκυρία κρίσιμη για την πατρίδα και όλο τον κόσμο. Η πανδημία ταράζει τα νερά και θέτει νέες προκλήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Η χώρα μας αποτελεί ήδη μέρος αυτής της παγκόσμιας συζήτησης. Για να ενισχύσει όμως τον ρόλο της θα πρέπει να ξεπεράσει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις που βάζουν πρόσθετα βάρη στην πρόοδό μας. Ο ρόλος της Ν.Δ. σε αυτή την αναμέτρηση, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ευθύνη διακυβέρνησης, είναι κομβικός. Η δική μας απάντηση είναι συγκεκριμένη.

Ο ορθός λόγος έναντι του λαϊκισμού. Η Ν.Δ. είναι το κόμμα που είναι ταυτισμένο με την αλήθεια και τον ορθό λόγο. Αποστρεφόμαστε τον λαϊκισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του λαϊκισμού είναι ότι τελικά υπονομεύει την ενσωμάτωση των πολιτών στο πολιτικό γίγνεσθαι. Εισάγει στερεότυπα, φανατίζει, επενδύει στο συναίσθημα και όχι στη λογική και τελικά θέτει τα λάθος διακυβεύματα στην κρίση των πολιτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των συνεπειών του λαϊκισμού είναι το δημοψήφισμα του 2015 και το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ο εθνισμός ως αντίδοτο στον εθνικισμό και τον εθνομηδενισμό. Το δημοκρατικό πολίτευμα για να λειτουργήσει απαιτεί μια ελάχιστη βάση συνεκτικότητας, ενότητας, ενσωμάτωσης και συναντίληψης των πολιτών. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτυγχάνονται μόνο μέσα από την ύπαρξη εθνικής συγκρότησης, που με τη σειρά της απαιτεί ως βάση την καλλιέργεια εθνικής συνείδησης. Η πρόσφατη αποτυχία εγκαθίδρυσης δημοκρατίας στο Αφγανιστάν δείχνει πως τελικά ο συνεκτικός εθνικός ιστός είναι βασική προϋπόθεση για δημοκρατία και ευημερία. Υπό αυτή την έννοια ο εθνισμός, που προωθεί την καλλιέργεια εθνικής συνείδησης, είναι μια προοδευτική αντίληψη που διασφαλίζει την εθνική οντότητα δίχως να περιφρονεί την ιστορία και την ταυτότητα άλλων εθνών. Η Ν.Δ. διαχρονικά υπηρετεί αυτές τις αρχές.

Ο νέος προοδευτισμός. Προοδευτική πολιτική είναι αυτή που δημιουργεί ευκαιρίες και μειώνει τις ανισότητες. Η ψηφιοποίηση του κράτους, οι μεγάλες αλλαγές στην παιδεία, η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι κοινωνικές πολιτικές για τους πιο αδύναμους και ευάλωτους, η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θωρακίζει τη χώρα και τελικά εγγυάται την ασφάλειά της, γίνονται με την εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων και βασίζονται σε νέες αντιλήψεις μακριά από ιδεοληψίες του παρελθόντος. Η Ν.Δ. από το παρελθόν συντηρεί μόνο ό,τι αποδείχθηκε σωστό ή χρήσιμο και συνεχώς εξελίσσεται.

Ο νέος ρόλος της Ελλάδας. Για να έχει τελικά πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα στο νέο παγκόσμιο σκηνικό, μαζί με τα προηγούμενα στοιχεία, θα πρέπει να βασιστεί στον πολιτισμό και τις αξίες της. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά και τώρα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ να αντιληφθεί τα λιμάνια προς τα οποία πρέπει να πλεύσει. Το ελληνικό πλαίσιο αξιών διαχρονικά αποτελεί μια ισχυρή βάση για να απαντήσει η ανθρωπότητα στις νέες προκλήσεις.

* Ο κ. Τάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή