ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει – Εστιάζουμε στην εφαρμογή των μέτρων και ενίσχυση των εμβολιασμών

Η χώρα δεν θα ξανακλείσει, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν σκέφτεται μέτρα που θα φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους ή που θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown

Γ. Οικονόμου: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει – Εστιάζουμε στην εφαρμογή των μέτρων και ενίσχυση των εμβολιασμών

Η χώρα δεν θα ξανακλείσει, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν σκέφτεται μέτρα που θα φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους ή που θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί τη στρατηγική που υλοποιεί ήδη, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς, την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), κρατώντας παράλληλα ανοιχτή την κοινωνία, την οικονομία και την εκπαίδευση.

Μετάλλαξη Όμικρον

Σε ό,τι αφορά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού «Όμικρον», ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι αποφασίστηκαν ήδη -ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής- και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από χώρες του νότου της Αφρικής. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές.

Ερωτηθείς αν λόγω της νέας μετάλλαξης η κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από την εστίαση και στους εξωτερικούς χώρους, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή όλοι εξετάζουν τα δεδομένα για την «Όμικρον» και υπογράμμισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει.

«Σημαντική αύξηση των εμβολιασμών»

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και συνεχίζει την εφαρμογή της στρατηγικής που έχει χαράξει. «Εστιάζει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν και στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση» διευκρίνισε.

Είπε επιπλέον ότι ήδη μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. «Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο» συμπλήρωσε. 

Σημείωσε εξάλλου ότι «πέρα από τα στοιχεία των νοσοκομείων, που επισημαίνουν  ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέδειξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς αποφεύχθηκαν στη χώρα μας, στο διάστημα Δεκεμβρίου 2020- Νοεμβρίου 2021, πάνω από 12.000 θάνατοι».

Σχετικά με την απόφαση της Κομισιόν τον ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό να έχει ισχύ 9 μήνες και αν επηρεάζει την απόφαση της κυβέρνησης να λήγει στους 7 μήνες για τους άνω των 60 ετών, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε αναγκαία προσαρμογή με τις τελικές αποφάσεις της ΕΕ θα γίνει ώστε να μην υπάρχει καμία αντίφαση στο τι ισχύει.

Απολιγνιτοποίηση 

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη την Παρασκευή,. Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε σύσκεψη με υπουργούς, τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους τοπικών φορέων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντικείμενο την  προώθηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. 
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, κατά την διάρκεια της σύσκεψης εργασίας που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, ο πρωθυπουργός «υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με γρήγορα βήματα και να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να προσελκύσει νέες και δυναμικές επενδύσεις στην περιοχή που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε αυτή να καταστεί περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη».
 
«Το Σχέδιο απολιγνιτοποίησης που ήδη εφαρμόζεται συνιστά μια εμβληματική μεταρρύθμιση που απαντά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής  στις λιγνιτικές περιοχές, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Για την επίτευξη της μεταρρύθμισης αυτής καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπαίνει σε εφαρμογή “πακέτο” δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα  ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Το σχέδιο αυτό θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε μια περιοχή μεγάλων επενδύσεων» τόνισε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε ότι η μετάβαση αυτή κατέστη πιο επείγουσα για τη χώρα μας, για μια σειρά από λόγους:

  • Πρώτον, σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα δικά μας κοιτάσματα λιγνίτη είναι φτωχότερα και πιο αντιοικονομικά, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Δεύτερον, αρκετές παλαιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ έχουν εξαντλήσει τις μέγιστες ώρες λειτουργίας τους και έχουν αποσυρθεί.
  • Τρίτον, η εκτίναξη του κόστους των ρύπων, έχει καταστήσει ακριβή και ασύμφορη την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.
  • Τέταρτον, η  έλλειψη ενός σχεδίου μετάβασης των εξαρτημένων περιοχών στη νέα εποχή, είχε σαν συνέπεια την επιδείνωση της ανεργίας στην περιοχή.

«Με την κατάρτιση και δρομολόγηση του σχεδίου η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που διαθέτει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Είναι η πρώτη  μεταξύ των κρατών-μελών που δικαιούται στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Αλλά και το πρώτο κράτος-μέλος δικαιούχος του Ταμείου, με μεγάλη διαφορά ως προς την κατά κεφαλήν ενίσχυση ανά κάτοικο. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν με σκληρές διαπραγματεύσεις και στηρίχθηκαν στο άρτιο σχέδιο που έχει προετοιμάσει και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης καταρτίστηκε -και ήδη εφαρμόζεται- ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα 2021-2023, με εξασφαλισμένους πόρους 368,7 εκατ. ευρώ. Ήδη δημοπρατήθηκαν, ανατέθηκαν ή κατασκευάζονται κρίσιμα έργα με συγκεκριμένη στόχευση το καθένα στην ευρύτερη περιοχή» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου

Τέλος, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα -για την αναπτυξιακή της πορεία, την αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματός της και την επανατοποθέτησή της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη- αποτελεί η συνεχής διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας με την  Αίγυπτο. Η στρατηγική αυτή είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου τον Νοέμβριο του 2020, και έκτοτε έχουν γίνει πολύ καθοριστικά και συγκεκριμένα βήματα».

«Μετά τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον ομόλογό του, υπέγραψαν  Μνημόνιο Κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου. Προβλέπει την επέκταση της διμερούς ενεργειακής  συνεργασίας στους τομείς της εμπορίας LNG, της εξερεύνησης και παραγωγής φυσικού αερίου και της προοπτικής διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού. Πέρα από την ενεργειακή τους σημασία, οι  σχέσεις αμοιβαίας ειλικρινούς συνεργασίας, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, συμβάλλουν στην ευημερία και την ασφάλεια των λαών της Μεσογείου» σημείωσε ο κ. Οικονόμου. 

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Γιάννης Οικονόμου στην «Κ»: Το lockdown δεν βρίσκεται στα σχέδιά μας

 Μετάλλαξη Όμικρον – Ν. Αφρική: «Πιθανώς αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι σοβαρής νόσησης»

⇒ ΠΟΥ: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος της μετάλλαξης «Όμικρον»

⇒ Μετάλλαξη Όμικρον: Κόκκινος συναγερμός για την πανδημία στην Ευρώπη

⇒ Μετάλλαξη Όμικρον: Ο γρίφος της ανοσίας και η ανάγκη για τρίτη δόση

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr