Εμβολιασμός: Οι τρεις στόχοι της υποχρεωτικότητας

Εμβολιασμός: Οι τρεις στόχοι της υποχρεωτικότητας

Προστασία των άνω των 60 ετών, στήριξη του ΕΣΥ, να παραμείνει «ανοικτή» η οικονομία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέα μέτρα, τα οποία κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικά για την προστασία της δημόσιας υγείας, τον περαιτέρω έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικά εν μέσω αβεβαιότητας για τη μετάλλαξη «Ομικρον», καθώς και τη μείωση της μεγάλης πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός: Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ παράλληλα θα χορηγηθεί δυνατότητα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, λίγο πριν και λίγο μετά τις γιορτές.

Η απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, που έχει χρονικό όριο για την έναρξη εφαρμογής τη 16η Ιανουαρίου και η οποία συνοδεύεται από τη ρήτρα επιβολής προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως (μέσω ΑΑΔΕ) για όλους όσοι εμμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν, δεν ήταν εύκολη: «Είναι μια απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους, έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτήν την πολιτική μας απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την εισηγητική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πεπεισμένος, ωστόσο, για την ορθότητα της συγκεκριμένης επιλογής, αφού ανέφερε ότι τα χρήματα από τα πρόστιμα «θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία», σημείωσε: «Είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι». Ως προς αυτό, κυβερνητικές πηγές συμπληρώνουν πως τα ειδικότερα στοιχεία από τα νοσοκομεία είναι αποκαλυπτικά: «Σε άνω των 60 ετών αφορούν 9 στους 10 θανάτους από COVID-19. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, επίσης, ανήκουν 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς».

Σε ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανέρχεται στο 99% (έναντι του 83% στην Ελλάδα), η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη συγκριτικά με τα αντίστοιχα ελληνικά στοιχεία.

Μετά τη 16η Ιανουαρίου ο μη εμβολιασμός πολιτών για τους οποίους ισχύει η υποχρεωτι- κότητα θα συνοδεύεται από την επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ μηνιαίως υπέρ του ΕΣΥ.

Το σκεπτικό

«Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μηνός Νοεμβρίου», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, που κατά πληροφορίες έλαβε την απόφαση τη Δευτέρα. Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές προσπάθειες πειθούς, οπότε το νέο μέτρο είναι αναπόφευκτο. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μπει στον κύκλο της τρίτης δόσης, να ανοίγει παγκοσμίως κύκλος αβεβαιότητας για τη νέα μετάλλαξη και εμείς στην Ελλάδα ακόμα να συζητάμε την πρώτη δόση του εμβολίου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από κυβερνητική πηγή. Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι κοινωνικά δίκαιο: αφενός επειδή αφορά στοχευμένα συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και όχι τον γενικό πληθυσμό· αφετέρου διότι θα οδηγήσει σε απελευθέρωση κλινών και έτσι θα είναι ευκολότερη η αντιμετώπιση άλλων θεμάτων υγείας που έχουν οι συνομήλικοί τους, άνω των 60 ετών, αλλά εμβολιασμένοι.

Στην κυβέρνηση έχουν προετοιμαστεί για σύγκρουση με την αντιπολίτευση και επ’ αυτού του μέτρου, με τον πρωθυπουργό πάντως να καλεί τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να στηρίξουν στη Βουλή τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, αποφασίστηκε η δωρεάν διάθεση ενός self test σε κάθε ενήλικο κατά τα χρονικά διαστήματα 6-12 Δεκεμβρίου και 3-7 Ιανουαρίου, ενώ ανακοινώθηκε και πως εξασφαλίστηκαν επιπλέον 20 εκατομμύρια self tests και για τις ανάγκες των σχολείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή