Τσίπρας: Εκβιασμός στους αδύναμους

Τσίπρας: Εκβιασμός στους αδύναμους

Το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στην πληθυσμιακή ομάδα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών σήμανε νέο συναγερμό στην Κουμουνδούρου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στην πληθυσμιακή ομάδα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών σήμανε νέο συναγερμό στην Κουμουνδούρου και τόσο οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα όσο και ο ίδιος εκτίμησαν από την πρώτη στιγμή πως η παρουσία του στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει στον πρωθυπουργό, ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Το πρόγραμμά του άλλαξε και έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την αίθουσα της Ολομέλειας, αφού κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως βρίσκεται σε πανικό και πως «έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας», έκλεισε την πρωτολογία του τονίζοντας: «Ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας και πολύ φοβάμαι ότι τη δική σας αποτυχία θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά όλοι». Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως βρίσκεται σε σύγχυση και ότι «διαπράττει το ένα σφάλμα μετά το άλλο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε προς την πτέρυγα της πλειοψηφίας πως τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Πλεύρης υποστήριζαν μέχρι και πρόσφατα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί επιλογή. Εκτίμησε μάλιστα πως το πρόστιμο στην ηλικιακή ομάδα των 60+ εγκυμονεί κινδύνους για την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε επίσης στον πρωθυπουργό ότι η επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ γίνεται χωρίς να υπολογιστεί η αναλογικότητα με βάση τα εισοδήματα του πληθυσμού. «Αλλο είναι το κατοστάρικο για μια σύνταξη 500 ευρώ και άλλο για έναν πολίτη άνω των 60 που έχει μεγάλα εισοδήματα. Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους».

Στο διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ εστίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διαπράττει το ένα σφάλμα μετά το άλλο».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η μη στελέχωση των νοσοκομείων με νέο υγειονομικό προσωπικό αποτέλεσε για άλλη μια φορά το σημείο αιχμής της τοποθέτησης του τέως πρωθυπουργού: «Προσλάβετε γιατρούς έστω και τώρα. Λέτε ότι δεν μπορούμε να προσλάβουμε, ότι χρειάζονται δύο και τρία χρόνια. Πέρυσι όμως προσλάβατε 200 με διαδικασίες fast track. Λέτε ότι δεν υπάρχουν γιατροί, λέτε ψέματα». Ζήτησε επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και αξιοποίηση των κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και στοιχεία σχετικά με το πόσοι από τους ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας καταφέρνουν να επιβιώσουν. Επισήμανε πως 155 άνθρωποι αυτή τη στιγμή βρίσκονται πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας μέσα στις γιορτές: «Αν αύριο το πρωί με έναν μαγικό τρόπο καταφέρναμε να εμβολιάσουμε τους πάντες, το επόμενο δίμηνο η δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ θα ήταν ίδια, γιατί το τείχος ανοσίας θέλει δύο μήνες. Αρα θα περάσουμε μαύρα Χριστούγεννα. Σας απασχολεί ότι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χάσουμε ακόμα 2.000 ανθρώπους έως τα Χριστούγεννα;»

Τα σχολεία

Για το θέμα των σχολείων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στον κ. Μητσοτάκη ότι το κόμμα του από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει τους κινδύνους και πως οι τάξεις αποτελούν τα κέντρα επώασης του ιού. «Το 25% των κρουσμάτων είναι μαθητές. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτοί μεταδίδουν τον ιό στους ηλικιωμένους στα σπίτια; Πόσο μυαλό θέλει αυτό για να συμφωνήσουμε;» ανέφερε και ζήτησε να κλείνει το τμήμα για τρεις ημέρες όταν υπάρχει κρούσμα και οι μαθητές να επιστρέφουν με τεστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή