Βουλή: Κανένα περιθώριο συναίνεσης

Βουλή: Κανένα περιθώριο συναίνεσης

Με τη δημόσια εκατέρωθεν παραδοχή ότι υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες δεν υπάρχει περιθώριο διακομματικής συνεννόησης έναντι της φονικής πανδημίας, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμάκωσαν χθες στη Βουλή τη διαρκή και εφ’ όλης της ύλης μεταξύ τους σύγκρουση

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη δημόσια εκατέρωθεν παραδοχή ότι υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες δεν υπάρχει περιθώριο διακομματικής συνεννόησης έναντι της φονικής πανδημίας, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμάκωσαν χθες στη Βουλή τη διαρκή και εφ’ όλης της ύλης μεταξύ τους σύγκρουση, αυτή τη φορά με επίκεντρο την κυβερνητική απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών.

«Ερχεστε και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση –δήθεν– για την ανάγκη συνεννόησης. Με ποιους να κάνουμε συνεννόηση; Με τον κ. Πολάκη; Οχι, δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με τον κ. Πολάκη. Και δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με ανθρώπους οι οποίοι κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές με μεγάλη συστηματικότητα», είπε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή παρατήρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρωτολογία του, πως θα περίμενε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση κινήσεις αναζήτησης πεδίων συνεννόησης. Για να συνεχίσει: «Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη από την κοινοβουλευτική σας ομάδα, αποδείξτε έμπρακτα ότι εννοείτε τη συνεννόηση, ότι θα μιλάτε με μία ενιαία γραμμή και ελάτε να ξαναμιλήσουμε για συνεννόηση σε αυτή την αίθουσα. Ομως, ουσιαστικά είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε». Οι τελευταίες αυτές φράσεις του πρωθυπουργού ειπώθηκαν εν μέσω κλίματος μεγάλης έντασης στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, εξαιτίας της επιλογής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη όρθιος να αποδοκιμάζει τον πρωθυπουργό – με ύφος το οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «χυδαίο και αγοραίο».

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, όσες φορές στη συνέχεια έλαβε τον λόγο, απέφυγε να αποδοκιμάσει τον κ. Πολάκη. Την ίδια στιγμή, εξαπέλυε κύματα επιθέσεων κατά του πρωθυπουργού: «Βρίσκεστε σε πανικό. Αποδεικνύετε ότι είστε αυτουργός αυτής της τραγωδίας που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένοντας στην τακτική της προσωποποίησης του αντιπολιτευτικού λόγου, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, σημείωσε: «Σας διακατέχει έλλειμμα αξιοπιστίας, κύριε Μητσοτάκη. Εσείς ο ίδιος δημιουργείτε κλίμα αναξιοπιστίας στις σχέσεις σας με τους πολίτες, όταν από την πρώτη στιγμή είστε εσείς ο ίδιος ο οποίος παραβιάζετε τα μέτρα τα οποία εσείς βάζετε». Και αργότερα: «Είσαστε επιταχυντής της κρίσης. Εχετε τεράστια ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Το έχετε χάσει τελείως».

Ο κ. Μητσοτάκης ανταπαντώντας επέμεινε πως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άκουσε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και απέρριψε ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα τα οποία είχε επικαλεστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο της πανδημίας και τον περιορισμό των επιπτώσεών της. Μεταξύ αυτών ήταν και εκείνο το οποίο αφορούσε τις προσλήψεις ιατρών: Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε κάποιες λίστες υποστηρίζοντας ότι από αυτές προκύπτει η ύπαρξη δεκάδων αδιόριστων ιατρών που μπορούν και θα πρέπει να προσληφθούν άμεσα, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι οι περισσότεροι εξ αυτών ήδη υπηρετούν ως επικουρικοί στο ΕΣΥ. «Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε οπουδήποτε πρόθυμος αναισθησιολόγος, πνευμονολόγος, παθολόγος ο οποίος να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα υγείας, θα τον είχαμε ήδη προσλάβει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εμμένοντας στην επιλογή να καταλογίσει στοιχείο αναξιοπιστίας στον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων, για την εξεταστική επιτροπή ή και για ζητήματα σχετικά με την τηλεκπαίδευση.

«Κύριε Τσίπρα, η καλύτερη απόδειξη μιας δύσκολης κοινοβουλευτικής συγκυρίας για τον απαντώντα είναι το να προσπαθεί να αλλάξει το θέμα και να μιλήσει για συνταξιούχους, όταν μιλάμε για την πανδημία», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την επίμαχη τροπολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή