Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι κάλπες για την ηγεσία και οι αλλαγές στην πολιτική σκηνή

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι κάλπες για την ηγεσία και οι αλλαγές στην πολιτική σκηνή

Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις εξελίξεις μέχρι τις διπλές εθνικές εκλογές

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέµµα στις σημερινές κάλπες του ΚΙΝΑΛ και στη μάχη για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κινείται η πολιτική ζωή της χώρας, παρότι δημοσίως όλα τα κόμματα αποφεύγουν κάθε σχολιασμό και τηρούν στάση αυστηρής ουδετερότητας.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της τρίτης σε δύναμη παράταξης της Βουλής μετά τη 12η Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ο β΄ γύρος της εσωκομματικής αναμέτρησης, η πολιτική που θα ακολουθήσει, αλλά και οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών, καθώς μάλιστα η κυβέρνηση έχει εισέλθει στο δεύτερο μισό της κυβερνητικής της θητείας, στο τέλος της οποίας έχει καταστεί ήδη σαφές πως θα διεξαχθούν διπλές εκλογές.

Το πρώτο κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει, εν μέσω της εκλογικής διαδικασίας στο ΚΙΝΑΛ, είναι κατά πόσον όποιος εκ των τριών βασικών διεκδικητών της ηγεσίας εκλεγεί –Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος ή Νίκος Ανδρουλάκης– θα είναι σε θέση να διατηρήσει και να αυξήσει περαιτέρω τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος που τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγράψει άνοδο, κινούμενο στην περιοχή του 10%. Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς το αποτέλεσμα της εσωκομματικής εκλογής θα επηρεάσει την αντιπολιτευτική παρουσία του ΚΙΝΑΛ μέχρι τις εθνικές εκλογές. Και το τρίτο, τα υπέρ και τα κατά για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ από την ανάδειξη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ενός εκάστου των υποψηφίων.

Στο τελευταίο αυτό ερώτημα είναι δύσκολο να δοθούν μονοσήμαντες και ασφαλείς απαντήσεις. Πάντως, σε μια πρώτη «ανάγνωση» και με βάση την έως τώρα πολιτική πορεία των βασικών διεκδικητών της ηγεσίας –που βεβαίως δεν προεξοφλεί τις μελλοντικές κινήσεις τους–, έμπειρα στελέχη του ΚΙΝΑΛ αναφέρουν:

Για τη Ν.Δ.

Ο Γ. Παπανδρέου θεωρείται πως λόγω της παραδοσιακής «πόλωσης» με τη Ν.Δ., της αντιδεξιάς ρητορικής του, αλλά και της περιόδου των μνημονίων, θα έχει σχεδόν μηδενική διείσδυση στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, ενώ αντιθέτως μπορεί να επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ανδρ. Λοβέρδος έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Από την άλλη, μπορεί να καταστήσει ευκολότερα το ΚΙΝΑΛ χώρο υποδοχής για τυχόν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ν. Ανδρουλάκης εκτιμάται πως μπορεί να αντλήσει ψηφοφόρους από τα νεανικά κοινά, ανακόπτοντας την όποια δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο πολιτικό ακροατήριο.

Η εκλογή του Ανδρ. Λοβέρδου επί της ουσίας ακυρώνει το αφήγημα Τσίπρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά και τη φιλολογία περί σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τη Ν.Δ. με όχημα την απλή αναλογική.Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γ. Παπανδρέου έχει το μειονέκτημα σε σχέση με την προοπτική συγκλίσεων και συνεργασίας πως δεν είναι αποδεκτός από σημαντική μερίδα του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν έχει αντίστοιχα βάρη, αλλά διαμηνύει πως με τους υφιστάμενους συσχετισμούς δεν συζητάει την προοπτική κυβερνητικών συνεργασιών είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυξημένο ενδιαφέρον

Αναφορικά με τις επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η αναμέτρηση αυτής και της επόμενης Κυριακής μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για περαιτέρω άνοδο του κόμματος. Υποστηρίζεται, συγκεκριμένα, πως το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται μπορεί να συντηρηθεί, υπό την έννοια ότι σταδιακά η Ν.Δ. θα αρχίσει να υφίσταται τη φθορά της διακυβέρνησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να την εισπράξει, άρα δημιουργείται εκ των πραγμάτων πολιτικός χώρος για τον νέο επικεφαλής του κόμματος.

Στον αντίποδα, πολλοί εκτιμούν πως η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ είναι συγκυριακή: οφείλεται στο αυξημένο ενδιαφέρον που έχουν προκαλέσει οι εσωκομματικές του διαδικασίες και στην κινητοποίηση των υποστηρικτών των έξι διεκδικητών της ηγεσίας. Οπως προστίθεται, η απογοήτευση των οπαδών των ηττημένων της αναμέτρησης θα οδηγήσει σταδιακά σε πτώση τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, ακόμη και εάν το ΚΙΝΑΛ επιδείξει ανθεκτικότητα ή καταγράψει άνοδο στις πρώτες εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα εξέλθει αλώβητο από τη δεύτερη αναμέτρηση, η οποία θα διεξαχθεί με τον νέο εκλογικό νόμο της Ν.Δ., σε κλίμα μεγάλης πόλωσης και με το ισχυρό δίλημμα της αυτοδυναμίας.

Επίσης είναι σαφές πως, εάν εκλεγούν, οι κ. Παπανδρέου, Ανδρουλάκης ή Λοβέρδος θα δώσουν το προσωπικό τους στίγμα στην αντιπολιτευτική παρουσία του ΚΙΝΑΛ. Ομως, εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές θα είναι σε θέση και θα επιλέξουν να απομακρυνθούν αισθητά από την τακτική των διμέτωπων επιθέσεων κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που είχε υιοθετήσει η Φώφη Γεννηματά.

Ο όποιος νέος αρχηγός θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να σταθεροποιηθεί στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη και θα απαιτηθούν λεπτοί χειρισμοί προκειμένου να αποφευχθούν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και να διαφυλαχθεί η ενότητα. Πάντως, η εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ θα έχει αντανάκλαση στο πολιτικό σκηνικό, υπό την έννοια ότι ο Ανδρ. Λοβέρδος έχει διαφανεί πως σε ζητήματα ασφάλειας ή στα εθνικά θέματα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να κινηθεί σε πλησιέστερες θέσεις έναντι της Ν.Δ. σε σχέση με τους Γ. Παπανδρέου και Ν. Ανδρουλάκη.

Ειδήσεις σήμερα

Παράταση της ψηφοφορίας έως τις 20:00 – Ρεκόρ συμμετοχής

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Τα «ζευγάρια» και τα σενάρια για τον β΄ γύρο

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή