Γ. Οικονόμου: Πάνω από ένα εκατ. ραντεβού τρίτης δόσης σε 10 μέρες

Γ. Οικονόμου: Πάνω από ένα εκατ. ραντεβού τρίτης δόσης σε 10 μέρες

Ο Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι συνολικά σε 10 ημέρες, 151.000 πολίτες από όλες τις ηλικίες έκλεισαν ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ περισσότεροι από ένα εκατ. πολίτες έκλεισαν ραντεβού αναμνηστικής δόσης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τα ραντεβού πρώτης και τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στον απόηχο των σχετικών ανακοινώσεων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι νέο σε ό,τι αφορά την πολιτική για την εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι από την περασμένη Τρίτη -όταν ανακοινώθηκε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών– πάνω από 59.000 πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έκλεισαν ραντεβού.

Επεσήμανε, δε, ότι συνολικά σε 10 ημέρες, 151.000 πολίτες από όλες τις ηλικίες έκλεισαν ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ περισσότεροι από ένα εκατ. πολίτες έκλεισαν ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Όπως είπε, από το Σάββατο -όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τρίτη δόση στους τρεις μήνες- κλείστηκαν 535.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης. Επιβάλλεται, κατά συνέπεια, όπως είπε, «να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα άμυνας που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά του, να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ζωές». Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, τα όπλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι συγκεκριμένα:

  1. Εμβολιασμός. «Διαπιστώνεται άλλωστε, τόσο από τα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία όσο και από τον επιδημιολογικό χάρτη των Περιφερειών ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης με τη  διασπορά του ιού. Επίσης, οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές που έχουν τη χαμηλότερη -κάτω του 55%- εμβολιαστική κάλυψη. Και αυτό είναι ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους μας» σημείωσε. 
  2. «Κάνουμε όλοι -εμβολιασμένοι και μη- συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, να προστατευτούμε, αλλά να  μη συμβάλλουμε άθελά μας στη διασπορά της λοίμωξη στο περιβάλλον μας. Για το σκοπό αυτό, από σήμερα μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου θα δίνεται δωρεάν σε όλους -εμβολιασμένους και μη- ένα self-test για να διαπιστώσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και αν κάποιοι από μας νοσούν, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα» συνέχισε.
  3. «Τηρούμε σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας, τόσο σε κλειστούς χώρους που είναι υποχρεωτική όσο και σε ανοιχτούς χώρους ιδιαίτερα εκεί που παρατηρείται συνωστισμός» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ως προς τους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι η στρατηγική κινείται παράλληλα σε δύο στόχους: 

  1. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης για όλους και πρωτίστως για τους πολίτες άνω των 60 ετών.
  2. Η επιτάχυνση της τρίτης δόσης, που -όπως τόνισε- κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της  διαφαινόμενης μεταβολής του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον»  και του χειμώνα. 

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Θα κοπάσουν σταδιακά τα κύματα της COVID-19

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή