Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το αποτέλεσμα στο «μικροσκόπιο» Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το αποτέλεσμα στο «μικροσκόπιο» Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Κρατώντας σαφείς αποστάσεις και χωρίς να σχολιάζουν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός πως παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατώντας σαφείς αποστάσεις και χωρίς να σχολιάζουν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός πως παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Το βλέμμα των δύο «μεγάλων» είναι στραμμένο στην κάλπη της απλής αναλογικής που θα στηθεί όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν οι εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη να φέρουν μια μερική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Είναι πεπεισμένοι, πάντως, όπως φάνηκε και από την παρέμβαση του Ακη Σκέρτσου στον Real FM, πως το πρόβλημα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ακινησία που επιδεικνύει. «Εχουμε ανάγκη από καλύτερη, ποιοτικότερη αντιπολίτευση, γιατί αυτό κάνει καλύτερη και την κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι αυτό το αίτημα της ανανέωσης έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς, η προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ατζέντα διακυβέρνησης πίσω και κάτω από την οποία έχει συνταχθεί ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο από πολλούς πολιτικούς χώρους», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε πως ανανέωση δεν υπάρχει στην Κεντροαριστερά και στην Αριστερά. «Εκεί δηλαδή, αντί για ανανέωση, έχουμε δει μέχρι πρότινος αναπαλαίωση. Αυτό αφορά πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει αγκαλιάσει ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από τη βάση, δεν έχει κάνει συνέδριο μετά την ήττα που υπέστη το 2019, δεν έχει καταφέρει να κάνει ένα πέρασμα στη σοσιαλδημοκρατία. Βλέπουμε μια κινητικότητα στον χώρο του ΚΙΝΑΛ, που πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του».

«Βλέπουμε μια κινητικότητα στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, που πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του», ανέφερε ο κ. Α. Σκέρτσος.

Οι δημοσκοπήσεις

Στην Κουμουνδούρου στέκονται πολύ στο θέμα των δημοσκοπήσεων. Στις αστοχίες που αυτές κατέγραψαν και στη μεγάλη διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν αποτυπώθηκε ποτέ: «Τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ένα φαινόμενο που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας: ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη», αναφέρουν. Είναι προφανές πως από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να «καρφώσουν» τις μετρήσεις, που ακόμα και τώρα δείχνουν το κόμμα να υπολείπεται της Ν.Δ. με διψήφια ποσοστά. «Ποιος θα πάρει στα σοβαρά την επόμενη έρευνα που παρά την κατάρρευση της Ν.Δ. στα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα συνεχίσει να τη δείχνει με δέκα και δώδεκα μονάδες μπροστά», σημειώνουν.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως ο αποκλεισμός του Ανδρέα Λοβέρδου από την προεδρική κούρσα προκαλεί σκεπτικισμό στη «γαλάζια» παράταξη, που χάνει έναν εν δυνάμει μετεκλογικό σύμμαχο.

Η «έκκεντρη» συμπεριφορά του πρώην υπουργού, που «λοξοκοίταγε» προς τα δεξιά, θεωρούν πως τον οδήγησε εκτός δυάδας και έτσι το μήνυμα της κάλπης του ΚΙΝΑΛ γέρνει προς τη συγκρότηση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας. «Η παγίδα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που μάταια προσπαθεί να νεκραναστήσει ο κ. Μητσοτάκης, εγκυμονεί τον κίνδυνο να πέσει ο ίδιος μέσα», τόνιζαν κομματικές πηγές.

Η αυξημένη προσέλευση στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ, πάντως, και η πρωτιά του κ. Ανδρουλάκη, παρά τις όποιες εκτιμήσεις, δεν φαίνεται να αλλάζουν τους σχεδιασμούς του Μαξίμου. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή