Γιώργος Αράπογλου: Πάλι φταίνε οι δημοσκοπήσεις;

Γιώργος Αράπογλου: Πάλι φταίνε οι δημοσκοπήσεις;

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή όσα γράφτηκαν για τις δημοσκοπήσεις μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, έχει ενδιαφέρον να επαναλάβουμε κάποια σημεία για τη σωστή ανάγνωσή τους – τουλάχιστον της πρόσφατης, μεγάλης, με 4.012 συνεντεύξεις, δημοσκόπησής μας για τον ΣΚΑΪ.

Στη δημοσκόπηση αυτή ούτε μετρήθηκε ούτε παρουσιάστηκε «Πρόθεση Ψήφου» για την εκλογή αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής. Εχουμε εκφράσει δημόσια και ξεκάθαρα τους προβληματισμούς μας για την αποτύπωση «Πρόθεσης Ψήφου» σε εσωκομματικές εκλογές και μάλιστα σε κόμματα με χαμηλά εκλογικά ποσοστά, λόγω της μικρής αναλογίας ψηφοφόρων τους στο δείγμα της έρευνας. Ακόμα και με μεγάλο δείγμα –και οι 4.012 συνεντεύξεις είναι πολύ μεγάλο–, η αποτύπωση «Πρόθεσης Ψήφου» δεν συνίσταται κατά την άποψή μας, διότι δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων το εκλογικό σώμα και είμαστε μπροστά σε δύο σημαντικές αβεβαιότητες: ποιοι θα συμμετάσχουν και τι θα ψηφίσουν. Το ερώτημα «θα πάτε να ψηφίσετε;», αν και χρήσιμο για υποαναλύσεις, δεν εγγυάται την ακριβή προσέγγιση του εκλογικού σώματος ως βάση για «Πρόθεση Ψήφου». Γι’ αυτό συμφωνήσαμε η διερεύνηση να αφορά «ποιοτικούς» δείκτες (π.χ. ποιον θα προτιμούσατε, ποιος μπορεί καλύτερα να εγγυηθεί την ενότητα, να πετύχει την ανανέωση κ.λπ.) και ρητά αναφέραμε ότι αυτά «Δεν αποτελούν Πρόθεση Ψήφου».

Επιπλέον, επιλέξαμε να μην παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα σε μία μόνο ομάδα πληθυσμού. Διερευνήσαμε τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς (διάθεσης συμμετοχής και σχέσης με το Κίνημα Αλλαγής) για να φανούν οι διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος και τη σύσταση του πιθανού εκλογικού σώματος. Για παράδειγμα: Στο ερώτημα «ποιον θα προτιμούσατε…», σε μια από αυτές τις ομάδες ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν πρώτος με 30%, σε άλλη ο Γ. Παπανδρέου ήταν δεύτερος με 29% και στις τρεις από τις τέσσερις τα ποσοστά του Ανδρ. Λοβέρδου ήταν μεταξύ 29%-30%. Στις μικρότερες ομάδες, και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι βρίσκονταν περί το 30%, πολύ κοντά μεταξύ τους, με διαφορές 1-2 μονάδων και περιθώριο δειγματοληπτικού σφάλματος που ενδεικτικά πλησίαζε το +/-7%. Η αποσπασματική παρουσίαση αποτελεσμάτων προφανώς δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις. Η έρευνα ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε σε απόσταση περίπου 10 ημερών από τις εκλογές – πριν από το debate. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε δημοσκοπικά, να αποτυπώσουμε και να παρουσιάσουμε, με τον καλύτερο δυνατό, κατά την άποψή μας, τρόπο, τις σκέψεις και τις αξιολογήσεις των συμπολιτών μας για ένα πολιτικό γεγονός και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτό.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πληροφόρηση μέσα από ψύχραιμες, επώνυμες δημοσκοπήσεις είναι η καλύτερη επιλογή. Η απουσία τους αφήνει περιθώρια παραπληροφόρησης ή επιλεκτικής ενημέρωσης.

* Ο κ. Γιώργος Αράπογλου είναι γενικός διευθυντής της εταιρείας Pulse RC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή