Ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο της επικοινωνίας Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

Ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο της επικοινωνίας Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αλλά και η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Τη σχετική είδηση ανάρτησε στο Twitter ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, λέγοντας πως συζητήθηκαν αρκετά από τα ανοικτά ζητήματα των δύο χωρών, μετά και την υπογραφή της πενταετούς ανανέωσης της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε πως συνομίλησε με τον κ. Μητσοτάκη για θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, αλλά και για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της Ευρώπης. «Μαζί συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας», κατέληξε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο μήνυμά του. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει πως η συνομιλία γίνεται μόλις δύο 24ωρα πριν από τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Πούτιν και με  το ουκρανικό ζήτημα να είναι ανοικτό και να αναμένεται να τεθεί στη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών.  O κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κ. Μενέντεζ, με τον οποίο συμφώνησαν πως η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ, το σημερινό πρώτο τετ α τετ των πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ναφτάλι Μπένετ θα αποτελέσει και ένα πρώτο τεστ για την κατάσταση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, σε μια περίοδο εντατικών ανακατατάξεων στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου – Μέσης Ανατολής – Βόρειας Αφρικής. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι στόχος της (κατ’ εξαίρεση επιτραπείσας λόγω COVID) επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ισραήλ είναι η επιβεβαίωση του «στρατηγικού και αυτοτελούς» χαρακτήρα των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, αλλά και η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στη χώρα θα γίνει παράλληλα με την τριμερή κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και τη συμμετοχή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Πριν από λίγα 24ωρα η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ επιβεβαιώθηκε και από τον πρέσβη στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι, ο οποίος αναφέρθηκε και στην παράμετρο των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, τονίζοντας ότι η βελτίωσή τους εναπόκειται κατά κύριο λόγο στις κινήσεις της Αγκυρας.

Στο Αιγαίο η τουρκική αεροπορία επανήλθε στην τακτική των υπερπτήσεων, καθώς δύο τουρκικά F-16 πέταξαν χθες το μεσημέρι πάνω από την Παναγιά. Για τη στάση της Τουρκίας και τα προφανή προβλήματα που δημιουργεί στην προσπάθεια της Ελλάδας να ασκήσει μια εποικοδομητική εξωτερική πολιτική για την περιοχή, μίλησε χθες ο κ. Νίκος Δένδιας στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι προφανώς τα ζητήματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος είναι η σχέση με την Τουρκία και το Κυπριακό, ωστόσο «η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν κινείται σε αντίστιξη με την Τουρκία και το τι πράττει ή το τι λέει η Τουρκία. Εχουμε μια αυτόνομη  και αυτοδύναμη, προφανώς σχεδιασμένη επί τη βάσει του εθνικού συμφέροντος, εξωτερική πολιτική». Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η Ελλάδα επιθυμεί διαχρονικά σχέση καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά με βάση τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή