Δεκτό το νομοσχέδιο των Μενέντεζ, Ρούμπιο

Δεκτό το νομοσχέδιο των Μενέντεζ, Ρούμπιο

Εντάχθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ – Προτείνεται η πώληση F-35 στην Ελλάδα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ του 2022 συμπεριλαμβάνεται τελικά το κείμενο του νομοσχεδίου που είχαν καταθέσει από κοινού οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία», γεγονός που σημαίνει ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί νόμος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με Ελληνες ανταποκριτές, το κείμενο Μενέντεζ – Ρούμπιο περιελήφθη κατόπιν συμφωνίας των Δημοκρατικών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία.

Το κείμενο, που κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο, περιέχει ευθεία παραίνεση για πώληση F-35 στην Ελλάδα και την ανάγκη παράδοσης περισσότερων οπλικών συστημάτων μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (EDA-Excess Defense Article). Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα παρέλαβε τα πρώτα 45 –από σύνολο 1.200– τεθωρακισμένα οχήματα Μ-1117, ενώ έχει προχωρήσει σε μια ακόμα σειρά αιτημάτων. Το νομοσχέδιο ζητεί περισσότερες ασκήσεις, αλλά και ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα European Recapitalization Incentive για την περίοδο 2022-26, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων ετησίως με σκοπό την απεξάρτηση από οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο υπήρχε και άμεση παραίνεση για πώληση στην Ελλάδα των F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ χθες, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύνολο της περιοχής, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε καίρια γεωγραφική θέση, μίλησε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στο συνέδριο «Αθηνά 2021», που διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε εκτενώς στις δυνατότητες που δίνει η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Αναφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη η οποία, όπως είπε, μόνο μέσα στο 2021 «φιλοξένησε εννέα μεγάλα πλοία που υποστήριξαν την ανάπτυξη και αναδίπλωση 165 οχημάτων, 135 ελικοπτέρων και περισσοτέρων από 2.500 τεμαχίων υλικού».

Ο κ. Πάιατ σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα, «όπως και οι ΗΠΑ, υποστηρίζει την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη και τις εκλογές στο τέλος του μήνα».  Περιέγραψε επίσης την Ελλάδα ως σκέλος της προσπάθειας των ΗΠΑ να «επανασχεδιάσουν» τον χάρτη της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μειώνοντας, μεταξύ άλλων, την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή