Η ενέργεια στο προσκήνιο

Διακήρυξη των ηγετών Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου μετά την τριμερή στην Ιερουσαλήμ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και «τον σεβασμό όλων των κρατών στο δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» στις οριοθετημένες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα τους, αποτελεί ένα από τα πιο ουσιαστικά σημεία της κοινής διακήρυξης των ηγετών Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή δημοσιεύθηκε χθες αμέσως μετά την τριμερή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ.

«Εκφράζουμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και της διατήρησης της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή», αναφέρουν οι πρωθυπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναφτάλι Μπένετ και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Στην κοινή διακήρυξη υφίσταται αναφορά και στις Συμφωνίες του Αβραάμ ανάμεσα στο Ισραήλ και σειρά αραβικών χωρών, αλλά και στην πρώτη τετραμερή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Πάφο με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Οι τρεις ηγέτες αναφέρονται και στο σχήμα 3+1 στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ. Μάλιστα τονίζεται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζεται «η συμμετοχή των ΗΠΑ, στο κατάλληλο πολιτικό επίπεδο, σε μία από τις επόμενες συναντήσεις μας σε συμφωνία με το γράμμα και το πνεύμα της ισχυρής υποστήριξης που οι ΗΠΑ επιδεικνύουν έναντι της εταιρικής σχέσης μας».

Ειδική αναφορά στη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Υπάρχει, επίσης, αναφορά στην επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας. Οι τρεις ηγέτες αφήνουν και κάποιες σαφείς αιχμές –δίχως να την κατονομάζουν– και στην πρακτική της Τουρκίας να υποστηρίζει με μη επανδρωμένα συστήματα (UAV) και μισθοφόρους αντιμαχόμενες πλευρές σε διάφορες τοποθεσίες. «Ανησυχούμε με αυτούς τους περιφερειακούς προμηθευτές που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν μισθοφόρους σε διάφορα θέατρα συγκρούσεων. Η εξάπλωση κατευθυνόμενων όπλων και UAV αλλά και πυραύλων τύπου Cruise είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη που είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι τρεις ηγέτες επαναφέρουν τη στήριξή τους στο σχέδιο του αγωγού East Med, ενώ υπογραμμίζεται η σημασία του East Med Gas Forum για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον ομόλογό του αλλά και τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ. Αντικείμενο της συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, η πανδημία, η πολιτική προστασία (κλιματική κρίση) και η άμυνα. Η τριμερής με τις ΗΠΑ αποτέλεσε, επίσης, αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Μπένετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλέον σημαντική πτυχή των επαφών μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας σε πολλαπλά επίπεδα αυτή την περίοδο αφορά τους εξοπλισμούς. Πρακτικά, με τις αποφάσεις για τη συνεργασία στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Καλαμάτας, αλλά και την προμήθεια οπλικών συστημάτων που εξασφαλίζουν το ποιοτικό πλεονέκτημα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν από τους βασικούς εισαγωγείς ισραηλινής τεχνολογίας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να περάσει από τη Βουλή η προμήθεια των αντιαρματικών πυραύλων SPIKE/NLOS σε όλες τις μορφές τους (για ελικόπτερα Απάτσι, το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και τις αντιαρματικές μονάδες του Στρατού Ξηράς), αλλά και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για παροχή τεχνογνωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή