Πυρά Ερντογάν κατά Κύπρου, Ε.Ε. και ΗΠΑ

Πυρά Ερντογάν κατά Κύπρου, Ε.Ε. και ΗΠΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πολυμέτωπα πυρά, κατά Κύπρου, Ε.Ε. και ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε την Τετάρτη. 

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου για την αδειοδότηση του τεμαχίου «5» της κυπριακής ΑΟΖ, στην κοινοπραξία Εxxon-Qatar Petroleum, ο Τούρκος πρόεδρος διατήρησε την επιθετική ρητορική της Άγκυρας, τονίζοντας: 

«Δηλώσαμε ότι αυτό το μονομερές βήμα της ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) αγνοεί τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων. Επειδή ένα μέρος της εν λόγω περιοχής αδειών παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. Φυσικά, κάναμε μια υπενθύμιση για αυτό το θέμα. Εκφράσαμε και τη λύπη μας. Ελπίζω να το ξεπεράσουν αυτό. Φυσικά το Υπουργείο Εξωτερικών μας θα το παρακολουθήσει».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά της Ε.Ε, σχετικά με τις παρεμβάσεις για τις υποθέσεις των Οσμάν Καβαλά και Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο Ερντογάν ήταν επίσης αιχμηρός:

«Δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον Καβάλα και τον Ντεμιρτάς. Είναι τόσο απλό. Τις θεωρούμε ανύπαρκτες.. Στα μάτια μας, αυτά είναι άκυρα. Πόσες φορές το έχουμε εξηγήσει αυτό; Είτε καταλαβαίνουν είτε όχι. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από την απόφαση του δικαστικού μας σώματος. Ας κάνουν ο,τι νομίζουν».

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στις ΗΠΑ, σημειώνοντας: 

«Ενώ λέτε να ενωθούμε ενάντια στην τρομοκρατία, από την άλλη πλευρά, δίνετε στους τρομοκράτες όπλα, πυρομαχικά και κάθε είδους βοήθεια. Τι είδους φιλία είναι αυτή, πώς είναι αυτή η ενότητα στο ΝΑΤΟ; Δώσε μας την απάντηση σε αυτό». 

«Φυσικά, δεν μπορούν να μας δώσουν την απάντηση. Μόλις μιλήσαμε με τον Μπάιντεν. Ο Υπουργός Εξωτερικών μου μιλά για αυτά με τον συνομιλητή του. Όμως παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς, η Αμερική ασκεί λάθος πολιτική στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να τους το λέμε», κατέληξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή