Διλήμματα προς ΚΙΝΑΛ από Τσίπρα

Διλήμματα προς ΚΙΝΑΛ από Τσίπρα

Μήνυμα στον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ηπειρος TV1, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως το κόμμα του με σεβασμό έχει επιλέξει να μην σχολιάζει τις εσωτερικές διαδικασίες στη Χαριλάου Τρικούπη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ηπειρος TV1, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως το κόμμα του με σεβασμό έχει επιλέξει να μην σχολιάζει τις εσωτερικές διαδικασίες στη Χαριλάου Τρικούπη. Ανεξάρτητα από τον νικητή, το κρίσιμο θέμα, όπως επισήμανε, είναι ότι «η χώρα βιώνει μια μεγάλη οπισθοδρόμηση με την κυβέρνηση της Δεξιάς, και όταν αναφερόμαστε σε προοδευτικές δυνάμεις αυτό δεν μπορεί να είναι αδιάφορο». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να βάλει αυτή την «κόκκινη γραμμή» επιχειρώντας να δείξει πως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να διαλέξει «στρατόπεδο». «Δημοκρατική παράταξη σημαίνει μέτωπο απέναντι στη Δεξιά, δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με τη δημοκρατική παράταξη», συμπλήρωσε με νόημα. Θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης που θα έχει με τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη (έχει προαναγγείλει πως θα επικοινωνήσει με τους προέδρους των προοδευτικών κομμάτων) δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή και «προοδευτική διακυβέρνηση για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά».

Δημοσκοπήσεις

Λίγες ημέρες πριν από την ανάδειξη νέας ηγεσίας, σημείωσε πως «δεν μπορεί να είσαι και με τη Δεξιά και με τη δημοκρατική παράταξη».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στις δημοσκοπήσεις, που, όπως σημείωσε, έδωσαν ανάποδα αποτελέσματα από την κάλπη, και εξέφρασε εμμέσως την αντίθεσή του με τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ: «Είναι άλλο να πηγαίνει κανείς να ψηφίζει για αρχηγό ενός κόμματος από ενδιαφέρον, αλλά να μη συμμετάσχει σε αυτό, και άλλο να είναι μέλος που παίρνει μέρος στις αποφάσεις του κόμματος». Εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλασιάσει τα μέλη του και εκτίμησε πως όσο περνάει ο καιρός οι εκλογές θα γίνουν αίτημα της κοινωνίας.

Η συζήτηση στην Κουμουνδούρου για τα δυνητικά όρια μιας συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ έχει φουντώσει από το βράδυ της Κυριακής. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Kontra, τόνισε πως «οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν εξαρτώνται από τις βουλήσεις των πολιτικών ηγεσιών, αλλά από κοινωνικούς συσχετισμούς που παράγουν κοινωνικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα ένας από τους δύο μεγάλους πόλους στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος». «Το αίτημα για εναλλακτική και προοδευτική διακυβέρνηση είναι παρόν και ρεαλιστικό. Αφορά βεβαίως, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης στο Κανάλι της Βουλής. Ο Πάνος Σκουρλέτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, επισήμανε πως «η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσει να απαντήσει σε ζητήματα στρατηγικού προσανατολισμού αυτού του χώρου, διότι νομίζω ότι η λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ  ή του ετεροπροσδιορισμού είναι κάτι το οποίο δεν βοήθησε αυτό τον χώρο».

Με αφορμή τη σημερινή και αυριανή περιοδεία σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη που παραχώρησε, εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό για το θέμα της πανδημίας. «Βγήκε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας τον γιατρό να πει ότι είναι το ίδιο να είσαι έξω και το ίδιο να είσαι σε ΜΕΘ. Αρα, αφού είναι το ίδιο, ας μην έχουμε ΜΕΘ. Δεν φτάνει που είναι πρωθυπουργός, κάνει και τον γιατρό ταυτόχρονα», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή