Υπαναχώρηση Παπανδρέου: Δεν μίλησα για νοθεία

Υπαναχώρηση Παπανδρέου: Δεν μίλησα για νοθεία

Με νέα ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να δώσει διευκρινίσεις για τα όσα ο ίδιος κατήγγειλε προηγουμένως με επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να δώσει διευκρινίσεις για τα όσα ο ίδιος κατήγγειλε προηγουμένως με επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ.

Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου είναι η εξής: «Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.

Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

Υπαναχώρηση Παπανδρέου: Δεν μίλησα για νοθεία-1

Η αρχική καταγγελία

Φωτιά λίγες ώρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές έβαλε νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου, καθώς με επιστολή του προς την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ) προχώρησε σε καταγγελία για ευρήματα που παραπέμπουν σε νοθεία στις εσωκομματικές κάλπες της περασμένης Κυριακής.

Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ζητά την «εις βάθος διερεύνηση» των καταγγελιών.

Αναλυτικά η επιστολή Παπανδρέου:

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής. 

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν ότι ο λόγος που βρέθηκαν πλεονάζοντα ψηφοδέλτια είναι διότι στη διάρκεια της ψηφοφορίας έπεσε δύο φορές το σύστημα και η διαδικασία -με έγκριση της αρμόδιας εκλογικής επιτροπής- συνεχίστηκε με χειρόγραφα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εν λόγω επιτροπή, η πλειοψηφία είναι της επιρροής του Γιώργου Παπανδρέου.

Υπαναχώρηση Παπανδρέου: Δεν μίλησα για νοθεία-2

Απάντηση Ανδρουλάκη

Από πλευράς τους, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, σημείωναν: «Προξενεί εντύπωση ότι ανακοινώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες), Πέμπτη, ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα, από τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία με 8-5 πρόσκειται στον Γ. Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη».

Προσέθεταν, δε, πως «σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους πάνω μας, απαιτείται ευθύνη από όλους». 

Νωρίτερα, ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε από την Ρόδο: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Κανείς δε θα παίξει με την ενότητα της Δημοκρατικής παράταξης. Πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές “παλαιών πρωταγωνιστών” δεν θα ξαναπληγωθούν. Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ περήφανη ισχυρή παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου». Διαβάστε αναλυτικά

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή