Οι εμβολιασμοί κλείνουν τη «ρωγμή» στους άνω των 60

Οι εμβολιασμοί κλείνουν τη «ρωγμή» στους άνω των 60

Εάν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, στις αρχές Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 200.000 πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 30 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε την απόφασή του για υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να θωρακίσει αυτή την κρίσιμη κοινωνική και ηλικιακή ομάδα που, παρά τις εκκλήσεις, κατέγραφε 580.000 ανεμβολίαστους πολίτες.

Το μέτρο της κυβέρνησης, όπως φαίνεται από τους αριθμούς, είχε αποτέλεσμα. Στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα δηλαδή της εξαγγελίας, οι αιτήσεις των 60 και άνω για την πρώτη δόση έφτασαν τις 8.833. Την επομένη, 1η Δεκεμβρίου, εκτοξεύτηκαν σε 14.931 τα νέα ραντεβού. Στις 2 Δεκεμβρίου κατέγραψαν ρεκόρ, καθώς σε μία ημέρα είχαμε 15.992 νέα ραντεβού. Τα υψηλά νούμερα συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες, καθώς στις 3 Δεκεμβρίου είχαμε 12.131 νέα ραντεβού, ενώ το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε ήταν 4.752 το Σάββατο και 2.232 την Κυριακή. Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου κλείστηκαν 12.658 νέα ραντεβού, την Τρίτη 9.645 και την Τετάρτη 6.122.

Για να γίνει αντιληπτή η εκτόξευση των ραντεβού, μια ματιά στις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας αρκεί, καθώς τα νέα ραντεβού κυμαίνονταν μεταξύ 2.000-3.000 ημερησίως, που σημαίνει πως μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη είχαμε τριπλασιασμό έως πενταπλασιασμό των νέων ραντεβού.  

Οι παραπάνω αριθμοί, αν αθροιστούν, δείχνουν το εξής που αφορά τη μεγάλη εικόνα: Από την Τρίτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 87.296 νέοι εμβολιασμοί. Ο δρόμος βεβαίως είναι ακόμα μακρύς, αλλά εάν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, τότε στις αρχές Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 200.000 πολίτες από 60 και άνω, κάνοντας μικρότερη τη «ρωγμή» σε μια πολύ κρίσιμη ηλικιακή ομάδα, που αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα που αναλύθηκε παραπάνω, οι εμβολιασμοί για τρίτη δόση της ίδιας ηλικιακής ομάδας –των 60 και άνω– ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Υπενθυμίζεται πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παύει να ισχύει στους επτά μήνες μετά το πέρας της δεύτερης δόσης, που σημαίνει πως η τρίτη δόση έχει στοιχεία «υποχρεωτικότητας». Με δεδομένο πως στην παρούσα φάση το τέταρτο κύμα δείχνει μια αργή αλλά σταθερή υποχώρηση, στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν πως θα κερδηθεί χρόνος, ώστε εφόσον έρθει από το νέο έτος ένα πέμπτο κύμα, ο πληθυσμός και ειδικά οι 60 και άνω να είναι πιο θωρακισμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή