«Αντάρτικο» Φίλη και Ξανθού στον ΣΥΡΙΖΑ

«Αντάρτικο» Φίλη και Ξανθού στον ΣΥΡΙΖΑ

Κάτι συμβαίνει εδώ και καιρό τόσο με τον Ανδρέα Ξανθό όσο και με τον Νίκο Φίλη, που είναι αναμφισβήτητα στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι, εξαιτίας της πανδημίας, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι συμβαίνει εδώ και καιρό τόσο με τον Ανδρέα Ξανθό όσο και με τον Νίκο Φίλη, που είναι αναμφισβήτητα στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι, εξαιτίας της πανδημίας, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Η πείρα του, οι ιατρικές του γνώσεις, η θητεία του στην οδό Αριστοτέλους και η πολιτική των χαμηλών τόνων που πρεσβεύει ήταν τα στοιχεία που τον έφεραν πολύ κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποτέλεσε και το «μαξιλάρι» που απορροφούσε τους κραδασμούς από τις αυτόνομες, εκτός γραμμής και επιθετικές εξάρσεις του Παύλου Πολάκη.

«Δεν βοηθάει μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων», ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Το τελευταίο διάστημα κάποιες διαφορετικές οπτικές σε σχέση με την κατευθυντήρια γραμμή του κόμματος για θέματα όπως η υποχρεωτικότητα είχαν καταγραφεί. Δεν υιοθετήθηκε η πρότασή του για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για την πανδημία, συζητήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις η απουσία του από τη Βουλή, «άδειασε» με τη στάση του τη γραμμή του κόμματος για τις «VIP ΜΕΘ» και δεν υπέγραψε τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να την ενέκρινε ως αρμόδιος επικεφαλής του τομέα Υγείας, αλλά επέλεξε να μη βάλει το όνομά του. «Δεν συνηθίζεται ο τομεάρχης να υπογράφει όλες τις ερωτήσεις για τις οποίες έχει δώσει την έγκριση του», ήταν η απάντησή του. «Καλά θα έκανε να την είχε υπογράψει», τόνιζε υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Κ». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν αρκετά τα τηλεφωνήματα που έγιναν στο ενδοΣΥΡΙΖΑϊκό μέτωπο τις τελευταίες ώρες για το συγκεκριμένο θέμα. Τελικά, ο Ανδρέας Ξανθός για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ξεδιαλύνει όλα τα σύννεφα που έχουν δημιουργηθεί προχώρησε στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Θάνο Πλεύρη, με την οποία ζητεί απαντήσεις μεταξύ άλλων για το αν «ισχύουν όσα έχουν καταγγελθεί δημοσίως σχετικά με την απουσία ιατρικών κριτηρίων και προτεραιοποίηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ».

Το «χτύπημα» του Νίκου Φίλη ήταν ενδεχομένως πιο δυνατό, καθώς οι σχέσεις του τομεάρχη Παιδείας με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουν νεφελώδεις από τον ανασχηματισμό του 2016. Είναι εξέχον μέλος της «Ομπρέλας» και στην Κουμουνδούρου σέβονται όλοι την άποψή του. Εδώ και αρκετό καιρό τραβά τον πρόεδρο από το «αριστερό μανίκι» για τα «στραβοκοιτάγματα» προς το Κέντρο, ενώ έχει προχωρήσει στις δικές του προτάσεις τόσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ανανέωσή του –που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση– όσο και για το bonus που θα μπορούσε να δίνεται στους ανεμβολίαστους «65+». Στο podcast της «Κ» και στον Μιχάλη Τσιντσίνη τα είπε έξω από τα δόντια αναφέροντας πως «πολλές φορές παρασυρόμαστε από την τηλεοπτική αντιπολίτευση που γίνεται. Πράγματι, το ζήτημα των ΜΕΘ VIP το άκουσα και εγώ χθες και άκουσα τον Ανδρέα Ξανθό… που διαφοροποιήθηκε και είπε ότι δεν πιστεύει πως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και εγώ δεν το πιστεύω», ανέφερε και συμπλήρωσε καρφώνοντας την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία: «Εν πάση περιπτώσει, δεν βοηθάει μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή