Θεωρείο: Ο Ανδρουλάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το PES 

Θεωρείο: Ο Ανδρουλάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το PES 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ είναι τι θα κάνει ο νέος πρόεδρος με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις Συνόδους των ευρωσοσιαλιστών.

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ είναι τι θα κάνει ο νέος πρόεδρος με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις Συνόδους των ευρωσοσιαλιστών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης που εξελέγη χθες, είναι βέβαιο πως θα ζητήσει την έξωση του Αλέξη Τσίπρα από τους ευρωσοσιαλιστές που σήμερα συμμετέχει ως παρατηρητής. Η θέση του Ανδρουλάκη για το θέμα είναι ξεκάθαρη, καθώς κατά το παρελθόν είχε ζητήσει την αποπομπή του Αλέξη Τσίπρα από τους σοσιαλιστές φέροντας ως παράδειγμα τον Δημήτρη Χριστόφια που προσκαλείτο στις συνεδριάσεις των ευρωσοσιαλιστών όσο ήταν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο μόλις έληξε η προεδρική του θητεία έπαψε να μετέχει σε αυτές. Δεν ξέρω αν θα το πετύχει, αλλά σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο πως ο Ανδρουλάκης έπειτα από επτά χρόνια στις Βρυξέλλες έχει «δικτυωθεί» θα ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση στους σοσιαλιστές για να απομακρύνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η περίπτωση Λιακούλη 

Μένω στα του ΚΙΝΑΛ καθώς είναι το θέμα της ημέρας. Σας έγραφα τις προάλλες πως ένα πολύ πιθανό σενάριο σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να δούμε να αξιοποιείται σε ιδιαίτερα υψηλή θέση ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο Ανδρουλάκης εξελέγη και το ρεπορτάζ μου λέει πως στη λίστα του υποψήφιου προέδρου είναι και η βουλευτής Λαρίσης Ευαγγελία Λιακούλη, δικηγόρος στο επάγγελμα, που μπορεί να αναλάβει γραμματείας της Κ.Ο. Σε κάθε περίπτωση ο Ανδρουλάκης λέει σε στενούς συνεργάτες του πως η ενότητα δεν είναι απλά σύνθημα, αλλά θα τη δούμε και στην πράξη.

Οι εκλογές και ο Κυριάκος

Τα σενάρια των εκλογών, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, είναι όλα ανοιχτά ακόμα και για το 2022. Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και η εκλογή νέου προέδρου σήμερα αποτελούν παράμετρο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Αν ο νέος πρόεδρος καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη συμμετοχή και να ανεβάσει σε πρώτη φάση τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ τότε μπορεί να δημιουργηθούν τάσεις αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού στην Κεντροαριστερά που αναπόφευκτα θα λάβει υπ’ όψιν και το Μαξίμου. Η κυβέρνηση άμεσα πάντως δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στον έτερο πόλο, αλλά επειδή και το μαχαίρι και το καρπούζι είναι στα χέρια του Κυριάκου, τότε μπορεί εντός του έτους που έρχεται να δημιουργηθούν συνθήκες που ο Μητσοτάκης θα κρίνει πως είναι οι καταλληλότερες για να στηθούν κάλπες.

Ετοιμότητα στο κόμμα

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος την Παρασκευή έθεσε το κόμμα σε ετοιμότητα. Το γεγονός άλλωστε πως ενώ το συνέδριο αναβλήθηκε, η εκλογή του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του γραμματέα έγινε κανονικά, δείχνει πως ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να βάλει μπρος τις κομματικές μηχανές κάτι που ο 32χρονος Μαρινάκης θα το ξεκινήσει άμεσα.

Πασπαρτού

Και μιας και ο λόγος για τον νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής να σας αποκαλύψω και ένα παρασκήνιο: τις άλλες δύο επιλογές που συζητήθηκαν αλλά δεν προκρίθηκαν. Η μία είναι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, όπως σας είχε γράψει η στήλη παλαιότερα. Η έτερη ήταν η Σοφία Ζαχαράκη, που λόγω του πολύ καλού της χαρακτήρα έχει παίξει κατά καιρούς ως πασπαρτού για διάφορες θέσεις. Η τελική επιλογή του Μαρινάκη έγινε με τρία πολύ σωστά κριτήρια: Πρώτον, επειδή είναι ο νεότερος σε ηλικία και ο συμβολισμός είναι έντονος, δεύτερον, επειδή δεν είναι βουλευτής και, τρίτον, λόγω της ομολογουμένως καλής δουλειάς που έχει κάνει στην ΟΝΝΕΔ.

Σε άδεια αίθουσα

Θλιβερή ήταν η εικόνα πριν από μερικές ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών όπου διεξαγόταν η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022. Ο αν. υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε –κυριολεκτικά– μπροστά σε άδεια έδρανα, καθώς φαίνεται πως ουδείς είχε ευσυνειδησία να παρακολουθήσει την παρουσίαση από τον υπουργό ενός τόσο σημαντικού θέματος. Εάν όμως κάτι πήγαινε ή πάει στραβά –που απευχόμαστε– τότε όλοι οι απόντες θα γίνουν αυτόκλητοι παρόντες.

Κανονικότητα

Ο Σκυλακάκης πάντως με κρύο αίμα και επαγγελματισμό αγόρευσε μπροστά σε άδεια έδρανα παρά το γεγονός πως ό,τι έλεγε τα άκουγαν αυτός και κάποιοι συνεργάτες του. Το θετικό πάντως της υπόθεσης είναι πως ο προϋπολογισμός έπειτα από αρκετά χρόνια θα είναι το τελευταίο νομοσχέδιο του έτους, κάτι που αποτελεί μία σημειολογική επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς τα χρόνια της κρίσης, ο προϋπολογισμός ερχόταν πιο νωρίς –ακόμα και Νοέμβριο– ώστε να έχουν το χρονικό περιθώριο παρεμβάσεων οι… θεσμοί.

Αντάρτικο στη Λέσβο

Εντύπωση και πολλά σχόλια προκάλεσε εντός της εβδομάδας στην τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης η επιδεικτική απουσία του «γαλάζιου» δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, από την υποδοχή στο αεροδρόμιο και την εκδήλωση στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ προς τιμήν του Πάπα Φραγκίσκου, παρουσία μάλιστα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Πληροφορίες από το νησί αναφέρουν πως η απουσία δεν ήταν τυχαία και επρόκειτο ουσιαστικά για σιωπηλή διαμαρτυρία του δημάρχου για το προσφυγικό. Κάποιοι μάλιστα το πάνε ακόμα παρακάτω και λένε πως ίσως ήταν και ένα μήνυμα προς το κόμμα του, που, απ’ ό,τι συζητείται ευρέως στη Μυτιλήνη, προετοιμάζει άλλον υποψήφιο δήμαρχο για το 2023. Ο δήμαρχος πάντως έχει αποδεχθεί την κατασκευή νέου ΚΥΤ χωρητικότητας 5.000 ατόμων στη Λέσβο, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και προφανώς ήταν «τζάμπα αντάρτικο» η επιλογή αυτής της κορυφαίας στιγμής διεθνούς προβολής της Λέσβου, για να κάνει το κομμάτι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή