Πρ. Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές οι απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις

Πρ. Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές οι απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις

Ο Πρ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι οι έναντι της Γερμανίας απαιτήσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα και τις καταστροφές από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής είναι πάντοτε νομικώς ενεργές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Μάρτυρες του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής παραβρέθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Σε ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι οι έναντι της Γερμανίας απαιτήσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα και τις καταστροφές από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. 

Πρόσθεσε, δε, ότι η ως τώρα άρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να προσέλθει στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο συνιστά πραγματική προσβολή του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού

«Η αιματοβαμμένη γη των Μαρτυρικών Καλαβρύτων και οι ψυχές των τραγικών Θυμάτων, που πλανώνται αδιαλείπτως σε τούτο τον Ιερό Τόπο, θυμίζουν, για πάντα και προς κάθε κατεύθυνση, το απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.  Έγκλημα το οποίο συντελέσθηκε, υπό συνθήκες Ολοκαυτώματος που παραπέμπουν σε πραγματικό Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την 13η Δεκεμβρίου 1943. Εκπληρώνοντας Εθνικό Χρέος, κυριολεκτικώς, τιμούμε και φέτος την Ιερή Μνήμη των τραγικών Θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στέλνοντας, urbi et orbi, το διπλό μήνυμα: «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά».  Και σας ευχαριστώ θερμώς γιατί μου δίνετε, για μιά ακόμη φορά, την ευκαιρία να μετέχω σε αυτό το Ιερό Προσκύνημα.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιστορικής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις αξιώσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας.  Και τούτο διότι η Δικαιοσύνη της Ιστορίας, προκειμένου το μήνυμα «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά» να καταστεί πράξη, απαιτεί από τους θύτες να ολοκληρώσουν την «συγγνώμη» τους αποδίδοντας στην Ελλάδα αυτό που δικαιωματικώς της ανήκει.  Πράγμα που σημαίνει πως αν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εννοεί και αναγνωρίζει, στο ακέραιο, τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της οφείλει, αμέσως, να πράξει έναντι της Ελλάδας εκείνο, το οποίο επιβάλλει τόσον η Ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, ιδίως δε ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός.  Και επ’ αυτού υπενθυμίζω τις βασικές μας θέσεις -που είναι και Εθνικές μας Θέσεις, αφότου συντελέσθηκαν τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού- ως προς τις ως άνω αξιώσεις μας» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Διευκρίνισε, δε, ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά, από νομική άποψη, θέματα:

  • Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς την Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς –ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής, είπε ο κ. Παυλόπουλος.
  • Δεύτερον, με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή