ΚΙΝΑΛ: Τα μηνύματα από τις κάλπες

ΚΙΝΑΛ: Τα μηνύματα από τις κάλπες

Πολιτικά μηνύματα χρήσιμα για την «επόμενη ημέρα» στο Κίνημα Αλλαγής εμπεριέχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο γύρων των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικά μηνύματα χρήσιμα για την «επόμενη ημέρα» στο Κίνημα Αλλαγής εμπεριέχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο γύρων των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Ιδιαίτερο συμβολισμό ειδικά για τη μεγαλύτερη συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ έχει το γεγονός ότι ηττήθηκε και μάλιστα με συντριπτικό τρόπο ο υποψήφιος που ευθέως παραπέμπει στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ: ο υιός του Ανδρέα Παπανδρέου, συγκεντρώνοντας ποσοστό μόλις 32%, έχασε από τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, που αναδείχθηκε σε θριαμβευτή με ποσοστό υπερδιπλάσιο: σχεδόν 68 εκατοστιαίες μονάδες ήταν χθες το απόγευμα, με την ενσωμάτωση να φθάνει στο 97,63% των ψήφων. Επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχασε τη δεύτερη Κυριακή ακόμα και στις περιοχές που είχε επικρατήσει έναντι του αντιπάλου του στον πρώτο γύρο. Πρόκειται για τις περιπτώσεις του Δήμου Αθηναίων, και των Περιφερειών Αττικής, Αχαΐας και Δυτικής Ελλάδας. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι και σε αυτές, η τελική επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη σημαδεύτηκε από θεαματική αύξηση των υπέρ του ψήφων, σε αντιδιαστολή προς τη μικρή ή μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των πολιτών οι οποίοι στήριξαν τον πρώην πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς στον πρώτο γύρο ο κ. Παπανδρέου κέρδιζε με 22.880 ψήφους τον κ. Ανδρουλάκη που συγκέντρωσε 21.795 ψήφους, ενώ στον δεύτερο γύρο τον νέο αρχηγό στήριξαν 37.493 ψηφοφόροι με τον κ. Παπανδρέου να βλέπει να λιγοστεύουν οι υποστηρικτές του (έλαβε μόνο 20.722 ψήφους).

Σε επίπεδο εσωκομματικών συσχετισμών πολλοί εκτιμούν πως στην άνοδο των ποσοστών του κ. Ανδρουλάκη συνέβαλε η εμφανής προς το πρόσωπό του υποστήριξη από τον Α. Λοβέρδο, που ήταν τρίτος στην κούρσα του πρώτου γύρου. Ορισμένοι, στο ίδιο επίπεδο, κάνουν λόγο και για το κόστος που επέφεραν λάθη του κ. Παπανδρέου στο μεσοδιάστημα των δύο Κυριακών, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη δήλωση που άφηνε αιχμές για περιστατικά νόθευσης του αποτελέσματος του πρώτου γύρου. Ευρύτερα λέγεται, πάντως, ότι για τη μεγάλη νίκη Ανδρουλάκη καθοριστικό ήταν το κλίμα υπέρ της (και ηλικιακής) ανανέωσης στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξηγηθεί και το γεγονός ότι στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας ο κ. Ανδρουλάκης είδε να αυξάνονται οι ψήφοι στήριξης προς το πρόσωπό του τη δεύτερη Κυριακή, με τον πρώην πρωθυπουργό να παρατηρεί το εντελώς αντίστροφο για την περίπτωσή του. Εκεί όπου παρατηρήθηκε μείωση για αμφοτέρους, έστω και ανεπαίσθητη για τον νέο αρχηγό, είναι η Κρήτη: από τις 18.579 ψήφους της πρώτης Κυριακής ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε στον δεύτερο γύρο 17.669, με τον πρώην πρωθυπουργό να πέφτει από τις 7.257 ακόμα χαμηλότερα στις μόλις 5.444 ψήφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή