Το Μέγαρο Μαξίμου και η εκλογή Ανδρουλάκη

Το Μέγαρο Μαξίμου και η εκλογή Ανδρουλάκη

Στη Ν.Δ. εκτιμούν πως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη στο Κέντρο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, καθώς έπειτα από αρκετά χρόνια στο πολιτικό σκηνικό εισέρχεται ένας νέος παίκτης, που εν πολλοίς είναι άγνωστος. Ο «άγνωστος Χ», λοιπόν, ή για να ακριβολογούμε ο «άγνωστος Νίκος» αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου εντελώς θεσμικά, όπως έδειξε και χθες το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά την εκλογή του, ώστε να του ευχηθεί καλή επιτυχία και να του απευθύνει πρόσκληση για να συναντηθούν με την πρώτη ευκαιρία.

Aνοικτές διαδικασίες

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στην «Κ» για την εκλογή Ανδρουλάκη, σημειώνουν πως προφανώς και παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μικρό κόμμα της Κεντροαριστεράς ως ένα πολιτικό γεγονός και από εκεί και πέρα υπογραμμίζουν το θετικό πως ο νέος πρόεδρος εξελέγη με ανοικτές διαδικασίες, κάτι που αποτελεί αιχμή για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει τολμήσει ποτέ μέχρι τώρα να κάνει κάτι αντίστοιχο. Σχετική αναφορά άλλωστε είχε κάνει την Παρασκευή και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως οι ανοιχτές διαδικασίες και η εσωκομματική δημοκρατία στα κόμματα είναι «υγεία για το πολιτικό σύστημα», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ ότι αναζητάει ουσιαστικές, ποιοτικές προτάσεις από την αντιπολίτευση». Ο κ. Μητσοτάκης είχε καταλήξει με την αναφορά πως αναμένει από το ΚΙΝΑΛ «υπεύθυνη κριτική» την οποία ουδέποτε έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση.  

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προέρχεται από εκσυγχρονιστική μήτρα, αλλά η μέχρι τώρα πορεία του στα κοινά και ο τρόπος που πολιτεύτηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο δείχνουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης περισσότερο απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαθέτει έναν κομματικό πατριωτισμό, που μπορεί να επαναπατρίσει ψήφους πασοκογενών οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κινήθηκαν προς την Κουμουνδούρου.

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως αναμένει από τη Χαριλάου Τρικούπη υπεύθυνη κριτική και εποικοδο- μητικές προτάσεις.

Ενδεικτικό είναι πως σε μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης που έγινε πριν από τον δεύτερο γύρο, οι πολίτες χαρακτήριζαν «κεντρώο» τον Γιώργο Παπανδρέου και «κεντροαριστερό» τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν είναι σε θέση να πάρει από την κυβέρνηση τους κεντρώους ψηφοφόρους με μεταρρυθμιστικό προφίλ που ψήφισαν Μητσοτάκη το 2019 και ως εκ τούτου δεν νιώθουν κάποια απειλή από την αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής. Η ανάγνωση που γίνεται είναι πως το πρώτο κόμμα που πιθανόν να αντιμετωπίσει πρόβλημα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις λαϊκές ψήφους του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες φαίνεται να έχει πρόσβαση ο νέος πρόεδρος όπως αποτυπώθηκε στα μεγάλα ποσοστά στην περιφέρεια.

Οι εκλογές

Το έτερο ερώτημα που κυριαρχεί στην πολιτική συζήτηση είναι οι πιθανότητες συνεργασιών μετά τις επόμενες εκλογές. Οι περισσότεροι πιθανολογούσαν πως μία εκλογή Λοβέρδου θα έκανε το ΚΙΝΑΛ δυνητικό κυβερνητικό εταίρο, ενώ η εκλογή Παπανδρέου θα ενεργοποιούσε το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική συμμαχία.

Η περίπτωση Ανδρουλάκη είναι διαφορετική, καθώς ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε όλη την προεκλογική περίοδο επέμεινε να μιλά για αυτόνομη πορεία κρατώντας ίσες αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα. Στο Μαξίμου θέλουν μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη ως πιθανό εταίρο, καθώς ο μόνος στόχος στις επόμενες διπλές κάλπες παραμένει η αυτοδυναμία και μια νέα καθαρή τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή