Ακάρ: «Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης»

Ακάρ: «Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης»

Τον ισχυρισμό πως η Αθήνα και η Λευκωσία ασκούν επεκτατική πολιτική εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τον ισχυρισμό πως η Αθήνα και η Λευκωσία ασκούν επεκτατική πολιτική εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης.

Στην ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, ο κ. Ακάρ υποστήριξε ότι «στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε προβλήματα λόγω της επεκτατικής λογικής και των απαιτήσεων των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο και περιλαμβάνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη δημιουργία δήθεν συμμαχιών, όπως και από τις επιθετικές ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Αυτό προκαλεί την αντίδραση των ανθρώπων που διαθέτουν την κοινή λογική. Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, που δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο με καλή διάθεση, παραβιάζοντας και τη Συνθήκη της Λωζάννης, απαντώνται στο τραπέζι και στο πεδίο εντός των ορίων της αμοιβαιότητας».

Νέοι προκλητικοί ισχυρισμοί από τον κ. Ακάρ – Προειδοποίηση στις ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών από άλλες πηγές.

Ο κ. Ακάρ έκανε αναφορά και στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία έχει προμηθευτεί η Τουρκία και τόνισε πως συνεχίζονται οι εργασίες για να χρησιμοποιηθούν. Με τη δήλωση αυτή του Τούρκου υπουργού Αμυνας θεωρείται πως η Αγκυρα θα επιμείνει στη χρήση των S-400, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Πάντως, στην τουρκική πρωτεύουσα φαίνεται πως υπάρχουν αμφιβολίες για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στο αίτημα της Τουρκίας για την προμήθεια F-16 Viper. Ο κ. Ακάρ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εναλλακτικών λύσεων, καθώς δήλωσε ότι «το αίτημά μας για την προμήθεια των F-16, όπως και τον εκσυγχρονισμό κάποιων μαχητικών που διαθέτουμε έχει σταλεί στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος πώλησης εξοπλισμών σε ξένες χώρες. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ θα έχουν θετική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ομως, σε περίπτωση αρνητικής στάσης εμείς, στο περιβάλλον απειλής στο οποίο βρισκόμαστε, όπως είναι φυσικό και αναγκαίο, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, είχε δηλώσει πως η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθευτεί μαχητικά και υποβρύχια από τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή