Τσαβούσογλου: «Κανένας δεν μπαίνει στην υφαλοκρηπίδα μας»

Τσαβούσογλου: «Κανένας δεν μπαίνει στην υφαλοκρηπίδα μας»

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίζεται πως υπήρξαν δεσμεύσεις από ΗΠΑ και Κατάρ – Φόβοι για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω οικονομικής κρίσης.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ και το Κατάρ δεσμεύθηκαν να μην μπουν στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», αναφερόμενος στη συμφωνία της Λευκωσίας με την Exxon Mobil και την Oatar Petroleum για την αδειοδότησή τους στο τεμάχιο 5 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

«Για τη συμφωνία που έχουν υπογράψει το Κατάρ και η Exxon πρέπει να ξεκαθαρίσω πως κανένας δεν μπορεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας δίχως την άδειά μας. Επίσης, κανένας δεν μπορεί να μπει στις περιοχές που έχει δώσει άδειες ερευνών η “ΤΔΒΚ”. Και ουσιαστικά και οι δύο χώρες, οι ΗΠΑ και το Κατάρ, υποσχέθηκαν πως στο οικόπεδο 5 δεν θα μπουν στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Δεν θα μπουν, θα παραμείνουν στην περιοχή νότια από τη γραμμή της υφαλοκρηπίδας μας στο οικόπεδο 5», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου. Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε πολλά ερωτήματα αναφορικά με το εάν πράγματι υπάρχει τέτοια δέσμευση από τις δύο χώρες.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «φέτος η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι (Κυπριακή Δημοκρατία) προσπάθησαν έξι φορές να στείλουν στην υφαλοκρηπίδα μας πλοία τρίτων χωρών και κάθε φορά με τις επαφές μας με τις εν λόγω χώρες αλλά και με τους στρατιώτες μας, δηλαδή την παρουσία των ενόπλων δυνάμεών μας, τους εμποδίσαμε. Eίμαστε έτοιμοι για όλα, αν χρειαστεί στο τραπέζι κι αν χρειαστεί και στο μέτωπο».  

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως η Τουρκία  εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η “ΤΔΒΚ” και οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα σε όλο τον πλούτο γύρω από την Κύπρο. Γι’ αυτό λέμε ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας για τον “τουρκοκυπριακό  λαό” στις περιοχές που αδειοδοτήθηκαν από την “ΤΔΒΚ” μέχρι να υπάρξει δίκαιη διανομή», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Τürk, εξήγησε πως η Τουρκία έχει όλα τα γεωτρύπανά της και ένα σεισμογραφικό σκάφος για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και υποστήριξε πως η Αγκυρα δεν «παραμελεί» την Ανατολική Μεσόγειο, αφού το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται εκεί.

Στην Τουρκία πάντως επικράτησε αναστάτωση από την ανάρτηση στο Τwitter του Ιζέτ Οζγκεντς, νομικού συμβούλου και στενού συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε πως «ο τουρκικός λαός πρέπει να είναι έτοιμος στο ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγω της οικονομικής κρίσης». Ο κ. Οζγκεντς υποστήριξε πως υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο σύνταγμα της Τουρκίας. Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση, ο ίδιος αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει πως εξέφρασε προσωπικές απόψεις και αγωνίες. Η τουρκική λίρα χθες υποτιμήθηκε 4% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή