Ελλάδα – Ισπανία: Προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι

Ελλάδα – Ισπανία: Προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι

Συνάντηση Δένδια - Αλμπάρες στον απόηχο της συνεργασίας Ισπανίας με Τουρκία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ενός μηχανισμού άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Ισπανίας με σκοπό την καλύτερη επαφή αλλά και την αποφυγή παρεξηγήσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η Τουρκία, συμφώνησαν χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλμπάρες ζήτησε τη συνάντηση με τον κ. Δένδια προ περίπου ενός μήνα και μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις της Αθήνας για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Αγκυρα, όπου –πέρα από σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία– ουσιαστικά προανήγγειλε την επέκταση της συνεργασίας στον εξοπλιστικό τομέα, με τον Ταγίπ Ερντογάν τότε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ναυπήγησης ενός ακόμη ελικοπτεροφόρου ισπανικής τεχνογνωσίας για το τουρκικό ναυτικό.

Χθες, πάντως, ο κ. Αλμπάρες σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία θα εργάζεται πάντα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών νόμων και αποφάσεων». Ο Ισπανός ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμα ότι η χώρα του είναι «σαφής υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο». Και τόνισε πως «ξέρει η Ελλάδα ότι μπορεί να βασίζεται στην Ισπανία ως μια φίλη και σύμμαχο και συνεταίρο χώρα».

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία θα εργάζεται πάντα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών νόμων και αποφάσεων», σημείωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ.

Είχε προηγηθεί ο κ. Δένδιας, ο οποίος σημείωσε πως ο κ. Αλμπάρες του έδωσε τη διαβεβαίωση «ότι η Ισπανία θα ενεργεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των ευρωπαϊκών αποφάσεων». Οπως είπε ο κ. Δένδιας, είχε διατυπώσει τις θέσεις αυτές και σε επιστολή που είχε στείλει εδώ και ένα χρόνο «στην προκάτοχό του και σε άλλους ομόλογους της Ε.Ε. Τις  θέσεις αυτές της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει αναπτύξει επανειλημμένως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε Ευρωπαίους ηγέτες και όργανα». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα ότι «η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της πολυμερώς και διμερώς και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε όλα τα θέματα που απασχολούν και τις δύο χώρες, και εμείς έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει». Και πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ, ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο».

Τα Δυτικά Βαλκάνια

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επανέλαβε την ελληνική υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κατά τη διακυβερνητική διάσκεψη Ε.Ε. – Σερβίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Κατά τον κ. Βαρβιτσιώτη, η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων δεν αποτελεί απλώς άλλη μια διεύρυνση, αλλά πολύ περισσότερο μια γεωπολιτική στρατηγική επιλογή που ενισχύει τον ρόλο της Ε.Ε. ως σημαντικού περιφερειακού και παγκόσμιου παίκτη. Επιπλέον, ανέφερε ότι η γενικότερη αοριστία ως προς το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων οδηγεί σε μεταρρυθμιστική κόπωση στις χώρες της περιοχής αλλά και στη Σερβία ειδικότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή