Μετωπική στη Βουλή με επίκεντρο την έκθεση Λύτρα – Τσιόδρα

Μετωπική στη Βουλή με επίκεντρο την έκθεση Λύτρα – Τσιόδρα

Στο κόκκινο ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο την έκθεση Λύτρα - Τσιόδρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο την έκθεση Λύτρα – Τσιόδρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, με αφορμή τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού 2022 στην ολομέλεια.

Έντονη ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρωθυπουργός είναι, είτε ανενημέρωτος, είτε ψεύτης για την ύπαρξη της σχετικής μελέτης, αντιτείνοντας ότι «είναι λυπηρό να γίνεται αντιπολίτευση για τους θανάτους συμπολιτών μας».

«Είναι αδιανόητο να κάνετε αντιπολίτευση για θανάτους πάνω σε θανάτους», αντέδρασε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, υποστήριξε ότι «ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης υπάρχει αύξηση της θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση, που έχει σφυρίξει την τεχνητή λήξη της πανδημίας, προσπαθεί να καλλιεργήσει μία άλλη ψευδή εικόνα».

Αυγέρη: «Ο πρωθυπουργός είναι, ή ψεύτης ή ανενημέρωτος»

«Ο πρωθυπουργός είναι, ή ψεύτης ή ανενημέρωτος, και αγνοεί μία πολύ σημαντική έρευνα επιστημόνων, μέλη της επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνος και υπόλογος στον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αυγέρη και πρόσθεσε: «Τα στοιχεία της μελέτης, δείχνουν ότι το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί όταν έχει φόρτο. Με περισσότερους από 400 διασωληνομένους, χάνουμε ασθενείς που θα μπορούσαν να έχουν ζήσει υπό άλλες συνθήκες. Κάτω από αυτές τις αποκαλύψεις και τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, συζητούμε λοιπόν ένα Προϋπολογισμό με γυάλινα πόδια».

«Χθες η χώρα είχε 130 θανάτους, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη μέρα από την έναρξη της πανδημίας. Στη κυβέρνηση βλέπετε τους 19.900 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ως απλούς αριθμούς. Με βάση την καμπύλη στον δείκτη του 7ημέρου, η Ελλάδα είναι μακράν στην χειρότερη θέση, όχι μόνο μέσα στην ΕΕ, αλλά και των χωρών όλου του πλανήτη. Εκατοντάδες θανάτους έχουμε καθημερινά γιατί η κυβέρνηση έχει σφυρίξει τη λήξη τεχνητά της πανδημίας» κατέληξε η κ. Αυγέρη.

Αραμπατζή: «Αντιπολίτευση με θανάτους δεν νοείται να γίνεται»

«Αντιπολίτευση με θανάτους δεν νοείται να γίνεται», αντέδρασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, επικαλούμενη σχετική αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη.

«Εσείς το κάνετε αυτό ξανά και ξανά. Αυτό κάνει και ο κ. Πολάκης. Αντιπολίτευση για θανάτους και πάνω σε θανάτους», τόνισε η κ. Αραμπατζή χαρακτηρίζοντας ανακριβή τα όσα διατύπωσε η κ. Αυγέρη.

«Προσπαθείτε με ψέματα να φέρετε στα δικά σας μέτρα και σταθμά τα στοιχεία. Είναι χυδαίο και ευτελές. Καμία κουβέντα δεν λέτε ότι οι ΜΕΘ επί ημερών μας, και εν μέσω πανδημίας, αυξήθηκαν και προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα υγείας. Κρύβετε ότι στη δική σας περίοδο και χωρίς πανδημία, είχαμε 90 αναμονές για ΜΕΘ. Αυτά δεν σας συμφέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε η κ. Αραμπατζή.

Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς της κ. Αυγέρη, επισημαίνοντας ότι «η αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, όπως αναφέρεται στην μελέτη αφορούσε το 5% ενώ οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ και ήταν βαριά πάσχοντες».

Σκυλακάκης: «Αν είχε ανταποκριθεί ο πληθυσμός στον εμβολιασμό δεν θα υπήρχε πρόβλημα»

«Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο να γίνεται αντιπολίτευση με βάση τα στοιχεία των θανάτων συμπολιτών μας», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας.

«Ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, που βρίσκεται στη κορυφή του κύματος, είναι με βάση τα τελευταία στοιχεία, σε καλύτερη θέση από την Ιταλία και Ισπανία. Και το κλειδί στους διασωληνομένους είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Ταυτόχρονα έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές.

«Ο εμβολιασμός είναι καθοριστικός παράγοντας, γιατί όταν φθάνεις στη ΜΕΘ, οι πιθανότητες είναι πιο δύσκολες.

«Αν είχε ανταποκριθεί ο πληθυσμός στον εμβολιασμό δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δεν θα ήταν ούτε το ¼ διασωληνωμένοι και θα είχαν σωθεί ζωές. Αν το θέλετε και εσείς, γιατί τότε κλείνετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές; Ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Το θέμα της πανδημίας θέλει πολύ ευθύνη. Ουδείς αλάθητος. Εσάς σας απασχολεί πολύ περισσότερο η πολιτική αντιπαράθεση και όχι τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή του τόπου», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης,

Τσακαλώτος: «Εμείς δεν παίζουμε με τους θανάτους»

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Η ερώτηση είναι πολύ συγκεκριμένη. Ο πρωθυπουργός είπε δεν είδε καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι υπάρχουν ενδείξεις, ότι υπάρχει διαφορά για τους διασωληνομένους εντός ή εκτός ΜΕΘ – και βγαίνει μελέτη που λέει ότι εκτός ΜΕΘ αυξάνεται κατά 87% ο κίνδυνος να πεθάνει ο ασθενής. Αυτή τη μελέτη θα μπορούσε να την έχει ο πρωθυπουργός από τον Μάιο. Αν δεν το ήξερε, δεν την διάβασε έπρεπε να πει συγγνώμη. Το ήξερε ή κοροϊδεύει; Αυτό σας ρώτησε η συνάδελφος. Μας κατηγορήσατε ότι παίζουμε εμείς με τους θανάτους. Θυμάστε στο Μάτι τι έλεγε; Εμείς δεν παίζουμε με τους θανάτους. Δεν το κάναμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Όταν όμως ο καθηγητής πνευμονολογίας λέει ότι έχουμε περισσότερους θανάτους, αντί να το δούμε αυτό, να ανταποκριθούμε στην αγωνία που υπάρχει και να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε, μας λέτε ότι παίζουμε με τους θανάτους. Αυτά που λέτε ότι κλείνουμε το μάτι στους αντιεμβολιαστές, πολύ λίγους πόντους σας δίνει και πολύ μεγάλη ζημιά κάνει στη κοινή μας προσπάθεια».

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ακόμα ότι τα τρολαρίσματα που γίνονται «περί πανικού και αδιεξόδου της Κουμουνδούρου, ταιριάζουν στη ΝΔ που δεν δίνει καμία πειστική απάντηση».

«Θα μπορούσατε να λύσετε το θέμα με μια συγγνώμη. Δεν το έχετε κάνει όμως», συμπλήρωσε.

Ανταπαντώντας ο κ. Σκυλακάκης, επικαλέστηκε την καταγγελία που είχε κάνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος το 2019, για θανάτους λόγω έλλειψης εντατικών κλινών, σημειώνοντας ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενοχλεί η αλήθεια. «Οι ΜΕΘ δεν είναι σαν τα δόντια του δράκου. Να τα πετάς και να φυτρώνουν. Προετοιμάζονται οι ΜΕΘ. Και η αλήθεια είναι βαθιά ένοχη για το ΣΥΡΙΖΑ. Παραλάβαμε 566 ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 700 ΜΕΘ για τον κόβιντ. Η απάντηση είναι απλή. Όταν υπάρχει έλλειψη ΜΕΘ, αυξάνεται η θνητότητα, όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός διασωληνομένος. Η αιτιώδης σχέση προκύπτει όταν αυτός ο μικρός αριθμός, μένει απέξω», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, έκανε λόγο για «μαϊμού ΜΕΘ». «Μιλήσατε για 700 ΜΕΘ αλλά δεν είναι όλες εντάξει. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μαϊμού ΜΕΘ, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό με ένα κρεβάτι εκστρατείας. Θα έπρεπε προφανώς ο πρωθυπουργός να γνώριζε την μελέτη και να έχει όλα τα όπλα όταν μιλούσε στη Βουλή. Το εμβόλιο είναι το έσχατο όπλο. Δεν ζητάτε ούτε μια συγγνώμη, έστω γι’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους. Γι αυτό η Ελληνική Λύση ζητά εδώ και τώρα εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάκης.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή