Επιμένει η θύελλα για τις ΜΕΘ

Επιμένει η θύελλα για τις ΜΕΘ

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός πως η σημερινή συζήτηση στη Βουλή είναι για τον προϋπολογισμό, είναι σχεδόν βέβαιο πως το θέμα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον είναι η πανδημία και δη η επιστημονική μελέτη των κ. Τσιόδρα και Λύτρα που προκάλεσε πολιτική θύελλα. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση και να επαναλάβει πως προφανώς και δεν γνώριζε τη μελέτη, η οποία ωστόσο δεν θα άλλαζε τα δεδομένα στη διαχείριση, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα. Το σκληρότερο δίλημμα άλλωστε όλων, από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο, ήταν εάν θα πηγαίναμε σε ένα νέο lockdown, το οποίο όμως η κυβέρνηση είχε αποκλείσει εμφατικά από τις αρχές του φθινοπώρου.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα των κ. Τσιόδρα και Λύτρα, ο κ. Ακης Σκέρτσος είπε πως «έγινε πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη που δεν κομίζει κάτι νέο».

Χθες ο κ. Ακης Σκέρτσος έδωσε μια πρώτη γεύση των κυβερνητικών προθέσεων για το θέμα. «Εγινε πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη που δεν κομίζει κάτι νέο. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως γι’ αυτά τα θέματα, έχει λάβει πρωτοβουλίες και υλοποιεί πολιτικές που ενισχύουν το ΕΣΥ και προσπαθούν να θεραπεύσουν τα προβλήματα που εντοπίζει και η μελέτη», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Τι εντοπίζει η μελέτη; Την πίεση του ΕΣΥ όταν υπάρχει φόρτος και την ανισότητα σε περιφερειακό επίπεδο. Και τα δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πολύ πριν από την εκπόνηση της μελέτης», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Νάντιας Γιαννακοπούλου. Και κατέληξε με το επίδικο: «Το αν γνωρίζαμε τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν γνωρίζαμε. Καθημερινά η κυβέρνηση λαμβάνει αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία. Τα μελετά και συζητά όλα. Μη διογκώνετε ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας». Ενα 24ωρο πάντως πριν η αναπλ. υπουργός Υγείας είχε σχολιάσει πως η μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα «έχει αδυναμίες» προσθέτοντας πως «για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα είναι πολύ λίγα τα στοιχεία για να απαντήσουμε». Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι η Μίνα Γκάγκα ζήτησε τη συνδρομή των παριστάμενων επιστημόνων –Βάνας Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη– προκειμένου να συνδράμουν στο επιχείρημά της ότι η μελέτη Τσιόδρα είναι ελλιπής.

Μέτρα στήριξης

Στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης θα είναι, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, και νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών λόγω της επέλασης της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ άλλων θα ανακοινωθεί έκπτωση 30% στους λογαριασμούς για το φυσικό αέριο, από το 16% που ίσχυε για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ενώ παράλληλα θα υπάρξει διεύρυνση του επιδόματος για το ρεύμα που θα φτάσει για τον μήνα Δεκέμβριο από 39 έως 45 ευρώ, κάτι που αναμένεται να επεκταθεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2022, όπου η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να υφίσταται σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις. Παράλληλα, στον αγροτικό τομέα σχεδιάζεται επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε 200.000 δικαιούχους.

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Μετασεισμοί από τη διαγραφή Κουρουμπλή

Ολοκληρώνεται η μάχη της Βουλής σε υψηλούς τόνους

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή