Στο προσκήνιο η διεύρυνση Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια

Στο προσκήνιο η διεύρυνση Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια

Πιθανές εξελίξεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες στο ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανές εξελίξεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες στο ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδιαίτερα έπειτα από την έκφραση εκ μέρους της νέας βουλγαρικής ηγεσίας της βούλησης για άρση των εμποδίων που έως τώρα οδηγούν σε καθυστέρηση της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Αν και οι ουσιαστικές εξελίξεις θα αργήσουν (άλλωστε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πιθανότητα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία δεν συζητήθηκε), στη Σόφια βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες ώστε να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μάλλον σκληρή στάση που κρατούν τα Σκόπια στο ζήτημα της αποκαλούμενης «μακεδονικής» ταυτότητας, ιδιαίτερα στον ιστορικό βουλγαρικό Μεσαίωνα. Δίχως υποχωρήσεις εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας στον τομέα της ταυτότητας των Μακεδόνων Βουλγάρων, δύσκολα η Σόφια θα υποχωρήσει. Στο εσωτερικό της βουλγαρικής κυβέρνησης υπάρχει πλήρης σύμπνοια επ’ αυτού. Αλλωστε ο νέος πρωθυπουργός αποτελεί πρόσωπο με πολύ στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ. Πέρα, πάντως, από την περιπλοκότητα της διαπραγμάτευσης ταυτοτικών ζητημάτων ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια, η διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. προκάλεσε ξανά αντιδράσεις στην Αγκυρα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζεται ότι «οι αποφάσεις για τη διεύρυνση που υιοθέτησε η Ε.Ε. στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) κατέδειξαν για άλλη μία φορά ότι η Ε.Ε. προσεγγίζει τη διεύρυνση όχι από στρατηγική άποψη, αλλά στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των μελών». Και αναφέρεται ότι οι αποφάσεις του ΣΓΥ εξυπηρετούν «τα στενόμυαλα και ιδιοτελή συμφέροντα ορισμένων κρατών-μελών». Κατά διπλωματικές πηγές η τουρκική ενόχληση πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι στο άρθρο 37 των συμπερασμάτων ΣΓΥ (στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης) πρακτικά γίνεται για πρώτη φορά έμμεση αναφορά σε καταδίκη του «casus belli». Κατά τα λοιπά, και χθες τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος, αυτή τη φορά τις Οινούσσες.

Τα μηνύματα από τη Σόφια και οι κινήσεις της Βόρειας Μακεδονίας – Δυσφορία της Αγκυρας για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Προϋπολογισμός ΥΠΕΞ

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως δεν υφίσταται μείωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου για το 2022, δεδομένης της μεταφοράς της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Πολιτικής και των πιστώσεών της στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 449 του Ν. 4781. Αντιθέτως, αναφέρεται, «υφίσταται αύξηση στις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου (5,7 εκατ.), με την οποία ικανοποιείται, μεταξύ άλλων, το πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ΕΔΥ για την κάλυψη της δαπάνης της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του προσωπικού στις εκτός Ε.Ε. χώρες». Νωρίτερα η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων εξέφραζε την απογοήτευσή της καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωσή της που καλούσε σε δίωρη στάση εργασίας χθες, ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ μειώθηκε περαιτέρω κατά 20 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή