ΣΥΡΙΖΑ: Μοχλός αλλαγών η διαγραφή Κουρουμπλή

ΣΥΡΙΖΑ: Μοχλός αλλαγών η διαγραφή Κουρουμπλή

Οι κεντρώες αναζητήσεις Τσίπρα

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 7 Μαρτίου η «Κ» είχε δημοσιεύσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος πλέον να πατήσει το κουμπί των διαγραφών, έχοντας δεχτεί αρκετές εισηγήσεις από συνεργάτες του. Ο Θεόδωρος Δρίτσας με την ατυχή του δήλωση πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη» είχε προκαλέσει σοκ στην Κουμουνδούρου και αν δεν προχωρούσε σε διευκρινίσεις, όπως είχε απαιτηθεί από το κόμμα, το μέλλον του πολύπειρου στελέχους ήταν προδιαγεγραμμένο.

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, αναγνωρίζοντας το λάθος του, έκανε αυτό που δεν δέχτηκε να κάνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Είχε προηγηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο η διαγραφή του Σταύρου Κοντονή, όμως σε αυτή την περίπτωση τα χέρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λυμένα, καθώς ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δεν ήταν βουλευτής και είχε αποστασιοποιηθεί από το κόμμα.Τα φάλτσα στην Κουμουνδούρου είναι μέσα στην καθημερινότητα του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε την Πέμπτη έδειξε πως η απόφασή του να στείλει μηνύματα παραδειγματισμού ήταν από καιρό ειλημμένη. Στο Πολιτικό Κέντρο, που συνεδρίασε την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε πως δεν γίνεται κάθε φορά πριν από κρίσιμες συνεδριάσεις ένα στέλεχος να αλλάζει την ατζέντα και να φέρνει όλο το κόμμα σε δύσκολη θέση. Η διαγραφή Κουρουμπλή ήταν ένα μήνυμα πως δεν θα διστάσει να ξαναπροχωρήσει σε ακραία μέτρα. Θα αφήσει πίσω του τα βαρίδια που τον ταλαιπωρούν; Το «καμπανάκι» χτυπάει κατ’ αρχάς για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει απασχολήσει το «πειθαρχικό». Απλώς, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας «διέβη τον Ρουβίκωνα», για οποιαδήποτε ολιγωρία και ατιμωρησία παρατηρηθεί, κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Με την περίπτωση Κουρουμπλή, ο τέως πρωθυπουργός έσπασε το «ταμπού» των διαγραφών, που ούτε ως λέξη δεν υπάρχει στο καταστατικό (αναφέρεται μόνο η αναστολή ή απώλεια ιδιότητας μέλους), έλυσε τα χέρια της Ολγας Γεροβασίλη και ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αρχηγικό κόμμα.

Τον Ιανουάριο του 2014, που ο Πέτρος Τατσόπουλος είχε δηλώσει για τη 17 Νοέμβρη πως «υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες αυτών των ανθρώπων», η διαγραφή του έμοιαζε αδιανόητη. Η συνάντηση του βουλευτή με τον Αλέξη Τσίπρα τον οδήγησε στην παραίτηση, με το κόμμα να αποφεύγει τα χειρότερα που θα έφερνε η σύγκρουση με την τότε «Αριστερή Πλατφόρμα». «Αλλες εποχές», παραδεχόταν κορυφαίο στέλεχος στην «Κ», που σημείωνε, βεβαίως, πως η κοινοβουλευτική ομάδα έχει διαφορετικούς κανόνες σε σχέση με το κόμμα, που υπαγορεύονται από τον κανονισμό της Βουλής.

Βαρύ κλίμα

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο τοξικός λόγος δεν έχει θέση στην πολιτική ζωή.

Το κλίμα, πάντως, στην Κουμουνδούρου ήταν βαρύ για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και από μια άλλη πρόσφατη αναφορά του. Είχε δηλώσει σε σχέση με τις ΜΕΘ πως διαχρονικά οι πανεπιστημιακές κλινικές παραβίαζαν τη λίστα εισαγωγής ασθενών, βάζοντας στο κάδρο με αυτόν τον τρόπο και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και επειδή στην πολιτική όλα συνδέονται, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε με την αυστηρότητά του τα κεντρώα χαρακτηριστικά που δίνει πλέον στην Κουμουνδούρου. «Εθεσεν εαυτόν εκτός Κινήματος», θα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε διαγραφεί και το 2011 από το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν είχε ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει αρκετά από το να αποκτήσει τον δικό του Δημήτρη Παγορόπουλο που να καρατομεί με συνοπτικές διαδικασίες τους διαφωνούντες, ωστόσο είναι γεγονός πως ο κύβος ερρίφθη διαψεύδοντας όσους πίστευαν πως το καταστατικό είναι ένα «ιερό κείμενο».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω της διαγραφής Κουρουμπλή, επιχειρεί να στείλει και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο τοξικός λόγος δεν έχει θέση στην πολιτική ζωή, συνεπώς το ίδιο θα ζητεί σε κάθε περίπτωση και από τη Ν.Δ. Η πανδημία εκτιμούν πως θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη μετά τις γιορτές και τα ατοπήματα θα είναι πολλά. Το βλέμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, είναι στραμμένο και προς το ΚΙΝΑΛ. Δεν εκπλήσσονται, όπως σημειώνουν, από τις πρώτες «φουσκωμένες» δημοσκοπήσεις για τη Χαριλάου Τρικούπη. Σε σχέση με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμούν πως αν κόψει τους παλαιούς δεσμούς με τη Ν.Δ. θα αποτελεί έναν εν δυνάμει σύμμαχο, κοιτώντας προς την απλή αναλογική. Στην περίπτωση που διαλέξει τον «αμαρτωλό» δρόμο που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο 4,68% το 2015, δεν φοβούνται πως θα απειλήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο της Ν.Δ.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, όπως πληροφορείται η «Κ», είπαν μόνο τα τυπικά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την περασμένη Τετάρτη, περιμένοντας να πετάξουν για Βρυξέλλες. Αναμένεται να εμβαθύνουν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του ζητήσει να συναντηθούν, προκειμένου να συμπράξουν στη δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μετώπου για το θέμα της πανδημίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή