Πρώτα δείγματα γραφής του ΚΙΝΑΛ

Πρώτα δείγματα γραφής του ΚΙΝΑΛ

Συντίθεται σταδιακά το παζλ σε εσωκομματικό επίπεδο, αλλά και ως προς την έξωθεν στρατηγική του κόμματος

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα μέτρα σε έναν μακρύ και πολυεπίπεδο μαραθώνιο, πολιτικά και οργανωτικά, διανύουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο νέος ηγετικός πυρήνας του ΚΙΝΑΛ. Η διαμόρφωση της ιεραρχίας στη Βουλή, αλλά και οι μέχρι τώρα ευρύτερες κινήσεις αποτύπωσαν ένα πρώτο στίγμα για τις κατευθύνσεις της Χαρ. Τρικούπη σε αυτή τη νέα εποχή, ωστόσο αποτελούν μόνο τα αρχικά κομμάτια ενός μεγάλου παζλ, που πρέπει να στηθεί κομμάτι κομμάτι, τόσο εσωκομματικά, όσο και σε ό,τι αφορά τη χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η παράταξη.     

Στο πρώτο πεδίο, η εξίσωση της Κ.Ο. επιλύθηκε «διά της συνθέσεως», όπως σχολιαζόταν. Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε τον Μιχάλη Κατρίνη για πρόεδρο σηματοδοτώντας την ανανέωση, διατήρησε όμως σε θέση εκπροσώπου και τον Κώστα Σκανδαλίδη, δίνοντας χώρο και στο κομμάτι των «παλιών». Συμπεριέλαβε, παράλληλα, στο σχήμα τη «λοβερδική» Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και τον ένθερμο «παπανδρεϊκό» Γιώργο Αρβανιτίδη. Η πρώτη του κίνηση (και μάλιστα καίριας σημασίας) ήταν, συνεπώς, γεφυρωτική, διαθέτοντας, άλλωστε και την ισχύ να ανακατέψει την τράπουλα όπως επιθυμεί, δεδομένου ότι το εύρος της επικράτησής του τον έχει καταστήσει κυρίαρχο. Από τον ηγετικό πυρήνα διαμηνύουν ότι με τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί και σε όλα τα δομικά επίπεδα του κόμματος. Απομένουν, πάντως, αρκετά καίρια πόστα, τα οποία πρέπει άμεσα να καλυφθούν, όπως αυτό του εκπροσώπου Τύπου. Τα σενάρια είναι πολλά, αλλά το τοπίο παραμένει θολό, με τη λύση «εκ των έσω» –δηλαδή από το προεκλογικό επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη– να μην αποκλείεται.

Οι γραμματείς

Από εκεί και πέρα, ένας βασικός κρίκος της αλυσίδας είναι οι γραμματείς της Κ.Ε. και της επιτροπής που θα οδηγήσει στο συνέδριο της άνοιξης (ΚΟΕΣ). Ως προς το πρώτο σκέλος, επικρατέστερο σενάριο είναι να παραιτηθεί ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Δύσκολα, δηλαδή, θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2012, όταν εξελέγη στην ηγεσία ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά οι γραμματείς Κ.Ε. και ΚΟΕΣ προέρχονταν από αντίπαλα στρατόπεδα (Καρχιμάκης, Κουκουλόπουλος), σε μια ιδιαίτερα διχαστική περίοδο για την παράταξη. Για τις δύο θέσεις ισχυροί υποψήφιοι παραμένουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης.

Οσον αφορά τη βάση, στόχος της Χαρ. Τρικούπη είναι η απευθείας «επικοινωνία» με τους 270.000 ψηφοφόρους της 5ης Δεκεμβρίου. Οπως λέγεται, θα υπάρξουν προσκλητήρια προς τη μεγάλη αυτή δεξαμενή, που προσδοκάται να είναι η ραχοκοκαλιά της «αυτοοργάνωσης» και σε τοπικά επίπεδα. Πρόκειται για μια απαιτητική οργανωτική πρόκληση, δεδομένου ότι το άλλοτε ισχυρότατο δίκτυο των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ είχε σχεδόν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Οι έως τώρα ενδείξεις φανερώνουν ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη στοχεύει σε «νηφάλια, αλλά αποφασιστική αντιπολίτευση».

Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένονται και πιθανά ανοίγματα της νέας ηγεσίας εκτός κομματικών τειχών. Η μαζική συμμετοχή στις κάλπες αντιπροσώπευσε σαφή χαρακτηριστικά διεύρυνσης και, κατά κάποιες εκτιμήσεις, ενδεχόμενες συγκλίσεις με στελέχη εκτός πασοκικού χώρου, θα σηματοδοτούσαν μια κεφαλαιοποίηση αυτής της συμμετοχής. Πρόσφορα «φλερτ» υπήρχαν και πριν από τις εκλογές, συνεπώς μένει να φανεί αν αυτά θα προχωρήσουν σε κάτι παραπάνω.  

Το αντιπολιτευτικό πρόσημο

Εκτός Χαριλάου Τρικούπη, ήδη από την πρώτη εβδομάδα άρχισε να διαμορφώνεται και το «μωσαϊκό» της πολιτικής και αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ, με πολλά ακόμη κομμάτια, πάντως, να απομένουν. Η παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών συνοδεύτηκε από μια αρκετά σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα. Διόλου τυχαία, μιας και η ανάδειξη του «πατριωτικού προσήμου» αποτελεί πάγιο πασοκικό χαρακτηριστικό, ενώ ταυτόχρονα η Χαρ. Τρικούπη επιθυμεί να γίνουν εμφανείς οι διακριτές κατευθύνσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως, εν προκειμένω, με τα πυρά κατά της ισπανοτουρκικής συμφωνίας – και μάλιστα έναντι του Σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ. Ζήτημα για το οποίο στην Κουμουνδούρου είχε καταλογιστεί «καθυστερημένη αντίδραση».

Σε δύο άξονες

Κοιτάζοντας ευρύτερα, το ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί σε δύο άξονες. Πρώτον, όπως λέγεται, στη «θεσμική κριτική, αλλά με μετριοπάθεια και μακριά από κοκορομαχίες». Η στάση της Χαρ. Τρικούπη στο ζήτημα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, που πυροδότησε μεγάλη ένταση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενδεικτική, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση είναι έκθετη πολιτικά και ηθικά», αλλά και καταδικάζοντας αιχμηρά τις δηλώσεις Κουρουμπλή, τις οποίες ταύτισε, παρά τη διαγραφή του, με «όσα εξέθρεψε ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια». Εν ολίγοις, οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι το ΚΙΝΑΛ στοχεύει σε «νηφάλια, αλλά αποφασιστική αντιπολίτευση», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ανάλογες ακρότητες ως «αντιπολιτευτικό κενό».

Δεύτερον, στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες, αλλά και η άνοδος στις δημοσκοπήσεις πρέπει να θέσουν τέλος στις σκιές ετεροπροσδιορισμών. «Το κύμα μάς επιτρέπει να ανοίγουμε εμείς τα ζητήματα», έλεγαν χαρακτηριστικά από τον ηγετικό πυρήνα, ως προς την τακτική απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο στοίχημα, πάντως, θα αποτελέσει και η διατήρηση του δημοσκοπικού μομέντουμ, «η οποία απαιτεί ουσία, πρωτοβουλίες και αποφυγή λαθών», προειδοποιούσε στην «Κ» έμπειρο στέλεχος του ευρύτερου κομματικού περιβάλλοντος. Υπενθύμιζε, δε, ότι όσο το ΚΙΝΑΛ παραμένει τρίτος πόλος, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «θα επιδιώκουν αυτόν τον ετεροπροσδιορισμό και την ταύτιση με την αντίπερα όχθη», πεδίο για το οποίο η Χαρ. Τρικούπη καλείται να αναπτύξει ισχυρές άμυνες.

Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μετά τις πανηγυρικές δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη έξω από τη Χαρ. Τρικούπη, ακολούθησε και το πρώτο δελτίο Τύπου υπό τη νέα ηγεσία. Σε αυτό υπήρχε μια μικρή, αλλά σημαντική διαφοροποίηση: μιλούσε για «δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής». Και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια αυτοπροσδιοριζόταν ως «ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ» και όχι ΚΙΝΑΛ. Το ζήτημα του ονόματος και των συμβόλων, λοιπόν, είναι σαφές ότι έχει πάρει τον δρόμο του. Το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει στη μαρκίζα και αυτό που μένει να φανεί είναι το «υβριδικό» μοντέλο υπό το οποίο θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση. Δηλαδή, ποια θα είναι η σύνθετη ονομασία, αλλά και πώς η νέα ηγεσία θα διαχειριστεί το μη πασοκικό κομμάτι του ενιαίου φορέα. Για όλα τα παραπάνω υπάρχει αρκετός χρόνος έως το συνέδριο. Μια ονομασία που ακούγεται ήδη αρκετά, πάντως, στους διαδρόμους της Χαρ. Τρικούπη είναι το «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη».   

Ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ: Μοχλός αλλαγών η διαγραφή Κουρουμπλή

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή