Βουλή: Ένταση για την απάντηση Γεραπετρίτη στο «παραιτηθείτε» του Τσίπρα

Βουλή: Ένταση για την απάντηση Γεραπετρίτη στο «παραιτηθείτε» του Τσίπρα

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, όταν ανέβηκε στο βήμα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αμέσως μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, όταν ανέβηκε στο βήμα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αμέσως μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη διενέργεια εκλογών.

«Ώρα να πηγαίνετε κ. πρόεδρε» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, με τη φράση του κ. Γεραπετρίτη να προκαλεί αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τον λόγο και αναφέρθηκε στη σειρά των ομιλητών, λέγοντας ότι ανάμεσα στη δική του ομιλία και του πρωθυπουργού, παρεμβάλλονται όχι ένας αλλά δύο υπουργοί, ενώ τόνισε ότι ο κ. Γεραπετρίτης δεν είναι «ούτε καν εκλεγμένος». Είπε επίσης ότι ο κ. Γεραπετρίτης δεν είναι αρχηγός κόμματος για να του απαντήσει και αποχώρησε από την αίθουσα, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι είναι προσβλητικό ο κ. Τσίπρας να θεωρεί αυτονόητο ότι συνομιλεί μόνο με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως η κοινοβουλευτική τάξη επιβάλλει να ακούει όλους τους υπουργούς και βουλευτές.

Ως προς τη μομφή του κ. Τσίπρα ότι δεν έχει εκλεγεί από το λαό, κάλεσε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάξει στα μάτια τους δικούς του βουλευτές Επικρατείας και να τους πει ότι υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων.

Παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας

Λίγο νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη διενέργεια εκλογών. Ο κ. Τσίπρας κορύφωσε την ομιλία του αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα και ζήτησε χαρακτηριστικά «να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων».

Συγκεκριμένα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση σας αποδείχτηκε αναποτελεσματική και ανίκανη να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αποδείχτηκε επίσης αυταρχική, αδιάφορη στις αγωνίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αποδείχθηκε ανήθικη και επικίνδυνη. Θα έφτανε και μόνον η έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, η αγνόηση των ειδικών που κόστισε χιλιάδες ζωές, αλλά και τα ψέματα που ακολούθησαν τη δημοσίευσή της, για να παραιτηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλης ευρωπαικής χώρας… Στις δημοκρατίες, όμως, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γιατί σας ερωτώ: Με ποια αξιοπιστία θα δώσετε εσείς κύριε Μητσοτάκη τη μάχη απέναντι στο 5ο κύμα της πανδημία που θα έρθει την άνοιξη. Με ποια στρατηγική θα δώσετε εσείς στήριγμα στη κοινωνία που υποφέρει από την ακρίβεια; Έχετε όμως σήμερα, μια δυνατότητα να φανείτε αντάξιος της ευθύνης. Να σταθείτε σε αυτό εδώ το βήμα και αντί για δικαιολογίες, για ψέματα, για ύβρεις προς τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Να φερθείτε έντιμα. Να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο. Και μια είναι μόνο η διέξοδος στο σημερινό αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη. Να προκηρύξετε εκλογές. Να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο».

«Καλώ τους Έλληνες να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων»

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσέθεσε: «Πατάτε δυόμισι χρόνια στο λαιμό της χώρας, στηριζόμενοι σε χορηγούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Εν ονόματι μιας κοινωνίας που υποφέρει, σας ζητάμε να δώσετε λύση. Αποτύχατε να διαχειριστείτε τις κρίσεις. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνος για να διαχειριστείτε τα αποτελέσματα όσων δημιουργήσατε.. Είστε μια κυβέρνηση ενόχων για τα πολλαπλά δράματα και τις πολλαπλές πληγές στη χώρα και στην κοινωνία…Σας ζητώ, σας ζητούμε, να δώσετε το δικαίωμα στο λαό να σας κρίνει. Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στο μόνο δημοκρατικό δρόμο».

Απευθύνθηκε όμως και στην ελληνική κοινωνία λέγοντας: «Και δεν το ζητώ μόνο από εσάς. Το ζητώ και από την ελληνική κοινωνία. Καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν στην πολιτική, στην αλαζονεία, στη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπείτε. Καλώ τους Έλληνες να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων. Καλώ τους Έλληνες να επιβάλουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιοι για το δικό τους αύριο. Υπάρχει ελπίδα για τον τόπο. Υπάρχει ο δρόμος της προστασίας της ζωής και της αξιοπρέπειας. Η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα κάνει και πάλι το καθήκον της απέναντι στη ιστορία».

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Ένταση για την απάντηση Γεραπετρίτη στο «παραιτηθείτε» του Τσίπρα

⇒ Τσίπρας στη Βουλή: Ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές

⇒ Κατρίνης: Ο κ. Μητσοτάκης δεν παίζει μόνος του – Αναλαμβάνουμε τον ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης

⇒ Κουτσούμπας: Βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός ο προϋπολογισμός

⇒ Βελόπουλος: Αντιγράψτε πετυχημένα οικονομικά μοντέλα – Προστατέψτε τα ελληνικά προϊόντα

⇒ Βουλή: Κάλεσμα Βαρουφάκη προς Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

⇒ Προϋπολογισμός: Live η συζήτηση στη Βουλή

⇒ Επιμένει η θύελλα για τις ΜΕΘ

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή