ΣΥΡΙΖΑ: To παρασκήνιο του αιτήματος για πρόωρες κάλπες

ΣΥΡΙΖΑ: To παρασκήνιο του αιτήματος για πρόωρες κάλπες

Δύο συσκέψεις στη Βουλή χρειάστηκαν προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να «πατήσει το κουμπί» των εκλογών.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο συσκέψεις στη Βουλή χρειάστηκαν προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να «πατήσει το κουμπί» των εκλογών. Στο Πολιτικό Κέντρο της Παρασκευής, τουλάχιστον πέντε στελέχη υποστήριξαν πως είναι η ώρα να γίνει το επόμενο βήμα. Ολοι συμφώνησαν ότι η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ταυτόχρονα η ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα να κλιμακώσει την κριτική του. Ο προβληματισμός, ωστόσο, εξακολουθούσε να υπάρχει σχετικά με το timing. Η καταλυτική συνεδρίαση όπου λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις ήταν αυτή που έγινε στη μία το μεσημέρι του Σαββάτου στο γραφείο του προέδρου με τους Ν. Βούτση, Ο. Γεροβασίλη, Δ. Τζανακόπουλο, Θ. Θεοχαρόπουλο, Ε. Τσακαλώτο, Π. Σκουρλέτη, Γ. Ραγκούση, Ε. Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτση, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Δ. Βίτσα και Αλ. Φλαμπουράρη. Κανείς δεν διαφώνησε στην πρόκληση της αλλαγής του πολιτικού παιχνιδιού όπως παίζεται τα τελευταία 2,5 χρόνια. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως, την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνεχείς επικοινωνίες που είχε ο κ. Τσίπρας με επιστήμονες – επιδημιολόγους δεν του απέκλεισαν το ενδεχόμενο ενός lockdown μετά τις γιορτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε την αντιπολιτευτική στρατηγική του στο υψηλότερο επίπεδο ζητώντας την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Η ανοχή που επιδείκνυε τόσο καιρό δεν ήταν αδυναμία, τονίζουν κομματικές πηγές, συμπληρώνοντας όμως πως θα ήταν συνενοχή αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαινε μπροστά να ηγηθεί του αιτήματος της κοινωνίας για αλλαγή.

Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως η Ν.Δ. ποντάρει στο ΚΙΝΑΛ και αναπαράγει συνεχώς τα περί «σοβαρής αντιπολίτευσης» ευελπιστώντας πως θα «κοντύνει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η προτροπή για πρόωρες εκλογές θα επαναλαμβάνεται συνεχώς πλέον από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Digital Economy Forum τόνισε: «Οπως γνωρίζετε, στις δημοκρατίες αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και προχθές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ζήτησα να οδηγηθούμε στη μόνη ενδεδειγμένη δημοκρατική διέξοδο: στη λαϊκή ετυμηγορία». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «υπήρχαν και υπάρχουν δυνατότητες να προστατευτεί η κοινωνική συνοχή. Και η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης, που απέτυχε σε αυτό τον πρωτεύοντα στόχο, εγκυμονεί σημαντικότατους κινδύνους και για τη διαχείριση των επόμενων μηνών μιας κρίσης η οποία, δυστυχώς για τη χώρα, θα είναι διαρκής και θα κλιμακώνεται».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως σε πολλές χώρες έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές μέσα στην πανδημία και ότι μετά την απόρριψη των αλλεπάλληλων προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για ένα μίνιμουμ συνεννόησης η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες είναι μονόδρομος. Διατυπώνοντας πρώτος το αίτημα ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως ηγείται του τόξου των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι σαφές πως η «εξίσωση» του ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να προσπεραστεί έτσι απλά από την Κουμουνδούρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δώσει μια δυναμική στη Χαριλάου Τρικούπη, την οποία στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν. Κομματικές πηγές υποστηρίζουν πως η Ν.Δ. ποντάρει στο ΚΙΝΑΛ αναπαράγοντας συνεχώς τα περί «σοβαρής αντιπολίτευσης», ευελπιστώντας πως θα «κοντύνει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνουν παράλληλα αιχμές για τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η ανάλυση που κάνουν είναι πως οι κεντρώοι ψηφοφόροι που εμπιστεύτηκαν τη «γαλάζια» παράταξη το 2019 είναι εκείνοι που θα αποχωρήσουν και θα ψάξουν να βρουν νέα κομματική στέγη. Υποστηρίζουν πως το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχου πόλου της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να πληγεί, και με αυτή την ιδιότητα θα θέτουν συνεχώς το δίλημμα σε όλο τον χώρο: «Ανοχή στον Μητσοτάκη σημαίνει στήριξη των πολιτικών του. Ποιοι συμφωνούν και ποιοι διαφωνούν ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ.;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή