Η ενέργεια ψηλά στην ατζέντα

Η ενέργεια ψηλά στην ατζέντα

Συνομιλίες Μητσοτάκη στη Σόφια με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ενέργεια να αποτελεί το προφανές αντικείμενο συζήτησης και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και δη της Βόρειας Μακεδονίας, να αποτελεί και το βασικό ενδιαφέρον των Αθηνών, διεξήχθησαν χθες οι επαφές που είχε στη Σόφια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον άρτι εκλεγέντα ομόλογό του Κίριλ Πετκόφ αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος έπειτα από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο το ειδικό βάρος και την παρέμβασή του στο εσωτερικό της χώρας. Από τις χθεσινές επαφές προκύπτει, κατ’ αρχάς, ότι και οι δύο χώρες συντονίζονται διμερώς προκειμένου να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, ενώ και οι δύο βρίσκονται σε ανάλογη φάση και στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ μέσω Αλεξανδρούπολης και μετά Μπουργκάς. Επιπλέον, ως προς το προσφυγικό και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η καλύτερη συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας, οι οποίες μοιράζονται σύνορα εκατοντάδων χιλιομέτρων με την Τουρκία.

Ο νέος Βούλγαρος πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη ως τον πρώτο Ευρωπαίο ηγέτη που επισκέπτεται τη χώρα του μετά την εκλογή του. Ο κ. Πετκόφ μίλησε για σχέσεις φιλίας, ενώ σημείωσε ότι ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και για τις δύο κυβερνήσεις. Επιπλέον αναφέρθηκε στα διάφορα σχέδια υποδομών του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθούν τόσο στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη) όσο και στη Βουλγαρία (Μπουργκάς και Βάρνα), με σκοπό την υποστήριξη της μεταφοράς δυνάμεων που έχουν ως έναν από τους βασικούς προορισμούς την Κοστάντζα στη Ρουμανία. Ως προς την Τουρκία ο κ. Πετκόφ σημείωσε ότι για τη Βουλγαρία η «καλή γειτονία» είναι βασικός σκοπός και «εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε θέμα που αφορά δυνητικά προβλήματα της περιοχής, ώστε να πετύχουμε μακροπρόθεσμα καλή γειτονιά. Ευρισκόμενα και τα δύο κράτη στα εξωτερικά όρια της Ε.Ε. έχει λογική να έχουμε καλό συντονισμό, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. «Η Ελλάδα στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των υποψηφίων κρατών, χωρίς όμως να ξεχνάμε πάντα ότι αυτά οφείλουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για την ένταξή τους στην Ενωση, με πρώτιστο πάντα τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε στην άμεση και ταυτόχρονη σύγκληση των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και με την Αλβανία, πάντα με βάση τα γνωστά κριτήρια. Υπολογίζουμε στη στήριξή σας για τον κοινό αυτό στόχο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ως προς το ενεργειακό, και δη τον IGB, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι θέμα μηνών» η ολοκλήρωσή του και οι έως τώρα καθυστερήσεις οφείλονται «αποκλειστικά και μόνο σε καθυστερήσεις εισαγωγής υλικών, λόγω της COVID-19».

Η Ελλάδα στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων εάν εκπληρώσουν τα απαιτούμενα κριτήρια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον σταθμό επαναεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας τη δυνατότητα αύξησης εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ άλλων και από την Αίγυπτο.

Η Τουρκία

Για την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει επιλογή στην Αγκυρα: «Την επιλογή της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων με τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες –στις οποίες προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα– με μια αποκλιμάκωση της έντασης, με την παύση πια των προκλητικών ενεργειών, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το αδιανόητο casus belli με το οποίο η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή