Το παρασκήνιο της απόφασης για self test

Το παρασκήνιο της απόφασης για self test

Oι τρεις λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός είπε τελικά «όχι» στα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν με rapid test

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή, σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση ήταν σχεδόν ειλημμένη: το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα γινόταν με την υποχρέωση όλων να κάνουν rapid test πριν εισέλθουν σε όλους τους χώρους διασκέδασης. Τελικά χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε κάτι πολύ πιο ήπιο. Για τους εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα, αλλά «ισχυρή σύσταση» για self test. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid tests σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευθώ όλους», σημείωσε.  

Οι λόγοι της μεταστροφής  

«Δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid tests σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, αλλά τις απέρριψα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως την Κυριακή, όπως προαναφέρθηκε, στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, η απόφαση είχε σχεδόν «κλειδώσει» και γινόταν συζήτηση για τις λεπτομέρειες: για παράδειγμα, εάν το rapid test θα έπρεπε να γίνει 48 ή 72 ώρες πριν από την είσοδο σε κάποιο κλειστό χώρο. Οι 48 ώρες ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν, καθώς το σύστημα θα έπρεπε να «σηκώσει» περί τα 2 εκατ. τεστ σε λιγότερο από δύο ημέρες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Εξ ου και αποφασίστηκε τελικά να εφαρμοστούν οι 72 ώρες, που στην ουσία θα ήταν σχεδόν 80, καθώς η απόφαση προέβλεπε το testing να ξεκινήσει από την Πέμπτη 28 του μηνός.  

Το παρασκήνιο της απόφασης για self test-1
Τον οδικό χάρτη των μέτρων για τις γιορτές ανακοίνωσε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφασή του για self test στους εμβολιασμένους. «Αντί να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευθώ όλους», σημείωσε. (INTIME NEWS)

Δεύτερος λόγος μεταστροφής ήταν πως το μέτρο αφορούσε τους εμβολιασμένους, που όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση τους είχε εκτός κάδρου, μιλώντας για μια «πανδημία ανεμβολίαστων». Η δυναμική που αναπτύχθηκε από χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την κυβερνητική διαρροή για τις προθέσεις υποχρεωτικού rapid test, ήταν μεγάλη και αποτύπωνε τη δυσαρέσκεια των πολιτών που έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο. Το Μαξίμου πάντα μετράει τις αντιδράσεις των κοινωνικών δικτύων και οι δεύτερες σκέψεις άρχισαν να εμφανίζονται. Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, άλλωστε, ανήκουν κατά κανόνα στους εμβολιασμένους.  

Ενας τρίτος λόγος της μεταστροφής είναι η διαθεσιμότητα των φαρμακείων. Παρά το γεγονός ότι σε πρώτη φάση οι φαρμακοποιοί έδειξαν πως μπορούν να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο βάρος εκατομμυρίων rapid tests, κανείς δεν ήταν βέβαιος πως δεν θα δημιουργούνταν προβλήματα στη διαδικασία και μάλιστα σε μια στιγμή που ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει στο κλείσιμο μιας πολύ δύσκολης χρονιάς. Η πιθανότητα, δε, αμέσως μετά τις γιορτές να είχαμε έλλειψη τεστ, καθώς την ίδια ώρα «τρέχουν» κανονικά και τα rapid tests των ανεμβολίαστων, έβαλε φρένο στις σχετικές σκέψεις. Τέλος, το μέτρο κρίθηκε πως έχει πολλά τρωτά σημεία αναφορικά με την περιφέρεια και τα μικρά χωριά, καθώς θεωρήθηκε βέβαιο πως είτε θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του είτε θα αποδεικνυόταν ανεφάρμοστο.

«Υπονομευτής της  χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ»

Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να ζητήσει σε αυτό το χρονικό σημείο εκλογές άσκησε ο κ. Μητσοτάκης. «Από τη νέα αυτή μάχη της υγείας απουσιάζει δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση. Η μόνη στον κόσμο που αντί για λύσεις απέναντι στην κοινή απειλή θυμήθηκε ξαφνικά τις εκλογές για να λύσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα», είπε, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο αίτημα «το τέλος ενός κατήφορου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως καταψήφισε σχεδόν όλες τις πολιτικές κατά της πανδημίας». Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε εκ νέου –το είχε κάνει και παλιότερα– τη φράση «υπονομευτής της χώρας», κατηγορώντας την αξ. αντιπολίτευση πως ενώ «απέρριπτε τις κάλπες όταν η πανδημία υποχωρούσε, τις ζητάει τώρα που η “Ομικρον” επιτίθεται». Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ότι οι πολίτες αδιαφορούν τελικά για όσους αδιαφορούν για το κοινό καλό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή