Νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ

Νέες προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ

Τις δυνατότητες επενδύσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα επεξεργάστηκε στις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της χώρας, Σουλτάν μπιν Αχμεντ αλ Τζαμπέρ.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυνατότητες επενδύσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα επεξεργάστηκε στις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της χώρας, Σουλτάν μπιν Αχμεντ αλ Τζαμπέρ. Εγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ είχε εκτενή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Δένδια, αλλά και τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη, τέθηκε επί τάπητος η δημιουργία νέων προοπτικών οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων.

Ο κ. Δένδιας είχε συναντηθεί με τον κ. Αλ Τζαμπέρ και τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και έχουν τακτική επικοινωνία, στο πλαίσιο και της γενικότερης στρατηγικής ολοένα και στενότερων σχέσεων με τα ΗΑΕ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι επιβεβαιώθηκε και ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων, ενώ πρόσθεταν ότι αυτό το χαρακτηριστικό αποτυπώθηκε και στη συμφωνία για τη συνεργασία στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, τομείς που δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές σχέσεις με τρίτες χώρες. Ο Εμιρατινός υπουργός ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Δένδια για τις προοπτικές των μελλοντικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν μπιν Αχμεντ αλ Τζαμπέρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης είχε απευθύνει τηλεφωνικώς πρόσκληση στον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν (ΜΒΖ), να επισκεφθεί την Αθήνα, μάλιστα λίγο μετά την επίσκεψή του στην Αγκυρα και την έναρξη μιας –μακράς όπως όλα δείχνουν– επιχείρησης επαναπροσέγγισης των ΗΑΕ με την Τουρκία. Οι λεπτομέρειες για την επίσκεψη του ΜΒΖ στην Αθήνα δεν έχουν καθοριστεί ακόμα, ωστόσο όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΑΕ στην Ελλάδα, αλλά και τους διπλωματικούς διαύλους ανάμεσα σε Αθήνα και Αμπου Ντάμπι, από την πλευρά των Εμιράτων υπάρχει πολύ εντατική και συνειδητή προσπάθεια να προωθηθεί η εικόνα μιας σχέσης η οποία δεν διαταράσσεται, ανεξάρτητα από την Τουρκία. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, πάντως, η κινητοποίηση των ΗΑΕ σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων στην περιοχή, με τη σαφή ενθάρρυνση και εκ μέρους των ΗΠΑ.

Επιστολή Πάπα

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ευχαρίστησε με επιστολή του τον κ. Δένδια για την παρουσία του τόσο κατά την άφιξή του όσο και κατά την αναχώρησή του από την Ελλάδα, η οποία όπως επισημαίνει έλαβε χώρα ανήμερα την ονομαστική του εορτή, του Αγίου Νικολάου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο Ποντίφικας εξέφρασε την ευχαρίστησή για τον «διορατικό προβληματισμό» του κ. Δένδια κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή