ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η απειλή της «Ο» και τα μέτρα

Η βασική παράμετρος που οδήγησε την κυβέρνηση να επισπεύσει την ισχύ τους

Η απειλή της «Ο» και τα μέτρα

Η στάθμιση των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει η λήψη των περιοριστικών μέτρων μετά την Πρωτοχρονιά ήταν εκείνη η παράμετρος που έγειρε στο Μέγαρο Μαξίμου καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ της επιτάχυνσής τους.

Βασικό ρόλο έπαιξε η εκτίμηση ότι αυτές τις ημέρες είθισται να συνωστίζονται σε νυχτερινά κέντρα και παρεμφερούς χαρακτήρα καταστήματα άτομα νεαρής και σχετικά νεαρής ηλικίας (18-40), τα οποία λειτουργούν ως «υπερμεταδότες».

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα δείξει αν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ανάγκη για διεύρυνσή τους.

Παρά το γεγονός ότι η παραλλαγή «Ομικρον» αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες, είναι απολύτως σαφές από τους υφιστάμενους δείκτες ότι η φονικότερη εκδοχή της COVID-19, εκείνη της «Δέλτα», παραμένει ακόμα σε σημαντικούς αριθμούς. Η επίσπευση των μέτρων υποδηλώνει τον φόβο ότι η πρόσμειξη των διαφόρων μεταλλάξεων μπορεί να αυξήσει ασφυκτικά την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η πρόσμειξη των διαφόρων μεταλλάξεων μπορεί να αυξήσει ασφυκτικά την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι το σύστημα αντέχει και τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιανουάριος θεωρείται κρίσιμος μήνας, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί γενικά, αλλά στοχευμένα μέτρα, αναμένοντας πάντα τα νέα δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ο κ. Σκέρτσος

Για τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης είχε προϊδεάσει ήδη μέσω των λογαριασμών του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.

«Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έλευση της πανδημίας δεν είμαστε “τυφλοί” όπως ήμασταν τον Μάρτιο του 2020 για να δικαιολογούνται οριζόντια μέτρα τύπου lockdown, όπως εισηγούνται κάποιοι ή λαμβάνουν μεμονωμένες χώρες», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος. Κατά τον υπουργό Επικρατείας, αυτό συμβαίνει για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, διότι «η νέα έξαρση κρουσμάτων δεν αποτελεί μια εθνική ιδιαιτερότητα, κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα». Ακολούθως, διότι «η Ελλάδα δεν σφύριξε ποτέ το τέλος της πανδημίας, καθώς διατηρούνται σε ισχύ έως σήμερα πολλά μέτρα –περισσότερα από αρκετές χώρες της Ε.Ε.– που προσαρμόζονται κάθε φορά στον δυναμικό χαρακτήρα της πανδημίας και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει ο εμβολιασμός ή άλλοι παράγοντες».

Επίσης, διότι η «συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας διαθέτει αυξημένη προστασία αντισωμάτων στον κορωνοϊό χάρη στον εμβολιασμό και την ενισχυτική δόση. Στη χώρα μας το 70% του γενικού πληθυσμού και 8 στους 10 ενήλικες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη ψηλότερο, αγγίζει πλέον το 88% για τους ευάλωτους πολίτες άνω των 60 ετών και αυξάνεται καθημερινά». Μάλιστα χαρακτηρίζει «κακόβουλη πλάνη» την αναπαραγωγή της ιδέας ότι «ο εμβολιασμός προστατεύει τους εμβολιασμένους από τη νόσηση ή τη μετάδοση». Αντιθέτως, επισημαίνει, «ο εμβολιασμός περιορίζει αισθητά τα βαριά συμπτώματα της νόσησης, όπως συμβαίνει π.χ. και με το εμβόλιο της γρίπης. Οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν και νοσούν, αλλά πολύ ηπιότερα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr