Τουρκία – Κύπρος: Η Άγκυρα κλιμακώνει την επίθεση στη Λευκωσία

Τουρκία – Κύπρος: Η Άγκυρα κλιμακώνει την επίθεση στη Λευκωσία

Με επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προς τον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κάθε επισημότητα και σκληρή διπλωματική γλώσσα η Aγκυρα προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω στην επίθεση κατά της Λευκωσίας για τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφενός να παραχωρήσει άδειες για το οικόπεδο 5 στο κονσόρτσιουμ ExxonMobil/Qatar Petroleum, αφετέρου να προχωρήσει σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10. Σημειώνεται ότι ακόμα και με βάση τις μαξιμαλιστικές τουρκικές απαιτήσεις, το οικόπεδο 10 κείται εκτός της υποτιθέμενης τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σε επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με αποδέκτη τον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες (με αριθμό πρωτοκόλλου Α/76/609 και ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου), σημειώνεται ότι «η ανακοίνωση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) για συνέχιση των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός του αποκαλούμενου “οικοπέδου 10” αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος) είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους, έναντι τέτοιων μονομερών πράξεων και προκλήσεων».  

Ως προς το οικόπεδο 5, ο κ. Σινιρλίογλου επαναλαμβάνει έναν παλαιό τουρκικό ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι γεωτρητικές δραστηριότητες της ExxonMobil/Qatar Petroleum παραβιάζουν μέρος της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφού παραπέμπει σε παλαιότερες αντιδράσεις της Αγκυρας πάνω στο ζήτημα, σημειώνει ότι «η Τουρκία θα προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντά της και δεν θα επιτρέψει καμία παράνομη δραστηριότητα εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας της».

Στην ίδια επιστολή ο κ. Σινιρλίογλου επαναφέρει ένα παλαιότερο αίτημα του ψευδοκράτους προς την Κυπριακή Δημοκρατία (13 Ιουλίου 2019) για τη δημιουργία μηχανισμού ισότιμης διανομής των όποιων κερδών προκύπτουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Η πρόταση αυτή θα μπορούσε εύκολα να επιλύσει το πρόβλημα των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί και με αυτόν τον τρόπο να λειτουργήσει ως σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης», αναφέρεται ενδεικτικά στην επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή