Κάρολος Παπούλιας: πολιτικός, πρωταθλητής, άνθρωπος

Κάρολος Παπούλιας: πολιτικός, πρωταθλητής, άνθρωπος

Διακρινόταν για το ήθος, την πραότητα, την προσήνεια, τη σωφροσύνη, τη σεμνότητα, την εντιμότητα, την αγάπη στον συνάνθρωπό του, το πηγαίο του χιούμορ, τη λατρεία του για την ελληνική ιστορία και γενικότερα την αρχαία ελληνική γραμματεία.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την απώλεια του λαοφιλούς Κάρολου Παπούλια, ενός ευπατρίδη, επιφανούς πολιτικού με μία μακρά λαμπρή διαδρομή στο υπουργείο Εξωτερικών και δύο επιτυχείς θητείες στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υστερα από μία, εβδομήντα και πλέον ετών, αδιατάρακτη και στενή φιλία ως αθλητές, πρωταθλητές (εκείνος στο επί κοντώ και στην πετοσφαίριση/volley ball και εγώ στη δισκοβολία) και στη συνέχεια πρόεδροι του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου (ΕΓΣ) Αθηνών, είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω τις σπάνιες αρετές και δεξιότητες του ανδρός. Διακρινόταν για το ήθος, την πραότητα, την προσήνεια, τη σωφροσύνη, τη σεμνότητα, την εντιμότητα, την αγάπη στον συνάνθρωπό του, το πηγαίο του χιούμορ, τη λατρεία του για την ελληνική ιστορία και γενικότερα την αρχαία ελληνική γραμματεία, αλλά και την αγωνιστικότητα που με υπερηφάνεια τόνιζε ότι την όφειλε στην αθλητική του παιδεία.

Παρά τη βαρύτητα των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, συνέχισε την ενασχόλησή του με το αγαπημένο του άθλημα, την πετοσφαίριση, και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό τούτου είναι ότι, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ μετά την υπογραφή της Διεθνούς Συμφωνίας Ντέιτον (για την ειρήνευση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη), αντί να πάει στο σπίτι του μετά ένα τόσο κοπιαστικό υπερατλαντικό ταξίδι, ήλθε κατευθείαν από το αεροδρόμιο στον ΕΓΣ για να παίξει volley ball! Επίσης, ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του για την ελληνική λαογραφία (με επισκέψεις του στο Κέντρο της Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών), αλλά και για τη διαφύλαξη, προαγωγή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Υπήρξαμε συνιδρυτές και επίτιμοι πρόεδροι του πολιτισμικού σωματείου «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος το 2001.

Με τη βαθιά και βιωματική αφοσίωσή του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, το «ευ αγωνίζεσθαι» και την Παύλειο ρήση «ου στεφανούται τις, εάν μη νομίμως αθλήση», ο Κάρολος Παπούλιας «τον αγώνα τον καλόν ηγώνισται, τον δρόμον τετέλεκε, την πίστιν τετήρηκε, λοιπόν απόκειται αυτώ ο της δικαιοσύνης στέφανος».    

Ολοι όσοι, τύχη αγαθή, συνεργαστήκαμε μαζί του, θα στρέφουμε ευγνώμονα τη σκέψη προς αυτόν τον εξέχοντα Ελληνα για ό,τι ωραίο, μεγάλο και αληθινό άφησε ως υποθήκη στην πολιτεία, στον πολιτικό μας πολιτισμό, στην κοινωνία μας, στον ελληνικό πολιτισμό και αθλητισμό μας.

* Ο κ. Α. Ν. Κουνάδης είναι ομ. καθηγητής ΕΜΠ, ακαδημαϊκός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή