Επιμένει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών η Αγκυρα

Επιμένει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών η Αγκυρα

Νέες δηλώσεις από Ακάρ, ενώ ο Τσαβούσογλου αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και ισχυρίζεται πως «είναι πρόκληση» οι τελετές εορτασμών που οργανώνονται στα νησιά που βρίσκονται στις ακτές της Τουρκίας, όπως στη Χίο και στη Σάμο! Την ίδια ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζει πως η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών τα οποία στρατιωτικοποιήθηκαν.

Στη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet ο κ. Ακάρ, αναφερόμενος στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, δήλωσε: «Η Συνθήκη της Λωζάννης λέει: “Υπάρχουν 23 νησιά, δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν”. Δεκαέξι από αυτά στρατιωτικοποιήθηκαν. Οταν το λέμε αυτό, εκείνοι (σ.σ. οι Ελληνες) λένε ότι δέχονται απειλές. Τα στρατιωτικοποιήσατε, κάνατε λάθος. Μετά σηκώνονται και το λένε “πρόκληση”. Κάνουν τελετές εορτασμών στη Χίο, στη Σάμο, στις Οινούσσες, μέσα στο “στόμα” μας. Αυτό είναι πρόκληση! Αν αυτά δεν είναι πρόκληση, τι είναι;»

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας στο Καστελλόριζο, καθώς για άλλη μια φορά ανέφερε πως βρίσκεται σε απόσταση «κολύμβησης» από την Τουρκία. «Ούτε στην Ιστορία ούτε σήμερα δεν υπάρχει οποιοδήποτε νησί με 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Το πρότυπο κολύμβησης της στρατιωτικής σχολής είναι 2.000 μέτρα. Το Καστελλόριζο βρίσκεται σε απόσταση 1.950 μέτρων. Είναι τόσο κοντινό μέρος. Θέλουν μια θαλάσσια δικαιοδοσία 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για αυτό το νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από την άλλη, εργάζονται για νέες συμμαχίες. Είμαστε ήδη σε συμμαχία, τι ψάχνετε;» ανέφερε ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Ακάρ ρωτήθηκε και για την προμήθεια των μαχητικών Rafale από την Ελλάδα κι αν η παρουσία τους θα αλλάξει τις ισορροπίες στους αιθέρες του Αιγαίου. «Υπάρχει ένας ενθουσιασμός για οπλισμό στην Ελλάδα με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών. Είναι ένα δυναμικό περιβάλλον. Αλλά πάντα λέμε ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV, αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου και δήλωσε: «Στην τελευταία μας επιστολή προς τον ΟΗΕ είπαμε ότι “αν η Ελλάδα παραβιάσει το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και δεν κάνει πίσω, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών”. Δηλαδή, με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι παραμένουν αποστρατιωτικοποιημένα».

Οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου ρώτησαν τον κ. Τσαβούσογλου αν τα νησιά θα μπορούσαν να βρεθούν στο προηγούμενο καθεστώς πριν από τη Λωζάννη σε περίπτωση που παραμείνουν στρατιωτικοποιημένα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως η Αγκυρα τώρα ξεκινάει τη συζήτηση και τόνισε χαρακτηριστικά: «Eίμαστε αποφασισμένοι σ’ αυτό το θέμα. Εδώ συζητείται η κυριαρχία τους, αφού η Ελλάδα δεν ενεργεί σύμφωνα με τις συνθήκες. Και θα αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό το θέμα. Τώρα κάναμε την πρώτη μας προειδοποίηση, στείλαμε την επιστολή στον ΟΗΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή